Politie Groningen

Donderdag 21 oktober 2010

Provincie Groningen, 21-10-2010

Burgernet ingezet in gemeente Veendam

VEENDAM De politie heeft woensdagavond in de gemeente Veendam Burgernet ingezet vanwege de vermissing van een verstandelijk beperkte man. Familie van de man had sinds woensdagochtend niks meer van hem vernomen. Donderdagmorgen werd bekend dat de inwoner van de gemeente weer thuis was.

De oproep om naar de man uit te kijken, werd verstuurd naar 2.002 aangesloten deelnemers. 922 personen hebben de melding geaccepteerd. Ruim een uur na de melding werd de Burgernetactie beëindigd.

Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. In de provincie Groningen nemen de gemeente Winsum, Veendam en Groningen deel aan Burgernet. Meer informatie is te vinden opwww.burgernet.nl. Op deze site kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden.

Vervelende klant aangehouden

GRONINGEN De politie heeft woensdagnacht in de Poelestraat een 20-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De Stadjer was erg vervelend in een horecagelegenheid en werd door personeel aangesproken op zijn gedrag. Buiten wilde de verdachte in gevecht met een van de medewerkers. Die liep echter het pand weer in. De 20-jarige kwam achter hem aan viel hem lastig. Daarnaast vernielde de Groninger een ruit. De verdachte is ingesloten voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.

Beschonken Veendam vernielt en bedreigt

VEENDAM Een 20-jarige inwoner van Veendam is woensdagnacht in de Frieslandlaan aangehouden voor openbare dronkenschap en vervelend gedrag. De beschonken man sloeg een ruit in en raakte daarbij gewond. Een bekende van de Veendammer vertrouwde het niet waarna ook een ambulance ter plaatse kwam. Het slachtoffer wilde niet behandeld worden en maakte dit in woord en gebaar duidelijk. Hij weigerde ook om mee te gaan met de politie. Daarop werd hij aangehouden en ingesloten.

Scooterbestuurder gewond na aanrijding

BLIJHAM Een 31-jarige scooterbestuurder uit Valthermond is woensdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Hoofdweg in Veendam. Een 34-jarige automobilist uit Winschoten wilde met zijn wagen afslaan naar een parkeerterrein, maar zag het slachtoffer over het hoofd. De scooteraar kon een aanrijding niet meer voorkomen. De inwoner van Valthermond is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Fietsster gewond na val

GRONINGEN Een 42-jarige fietsster uit Groningen is woensdagmiddag gewond geraakt na een val van haar fiets. De Groningse reed met volle boodschaptassen aan het stuur over het fietspad langs de Pleiadenlaan. Toen ze een andere fietser wilde inhalen, raakte ze haar balans kwijt en raakte een stoeprand. Hierdoor viel ze op het wegdek. Ze is met letsel aan haar schouder en knie naar het ziekenhuis gebracht. Een kind dat bij haar achterop de fiets zat, viel ook op de grond. Ook het kind is voor onderzoek meegegaan naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Kanaalster breekt rib na aanrijding

WILDERVANK Een 45-jarige fietser uit Stadskanaal is woensdagmorgen gewond geraakt bij een aanrijding op de Bareveldsterstraat in Wildervank. Hoe het ongeval precies gebeurde is niet bekend. Vermoedelijk zag een 44-jarige automobilist uit Wildervank de fietser pas op het allerlaatste moment en kon hij daardoor een aanrijding niet voorkomen. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer een gebroken rib had opgelopen bij de aanrijding. De politie heeft een registratie gemaakt.

Brutale winkeldieven aangehouden

GRONINGEN De politie heeft woensdagmiddag in een bedrijf op de Westerhaven twee tieners aangehouden voor winkeldiefstal. Twee Groningers (17 en 19 jaar) werden betrapt op diefstal en werden aangesproken door winkelpersoneel. De 17-jarige ging er vandoor en werd achternagezeten door een medewerker. Die viel tijdens de achtervolging op de grond, maar wist hem toch vast te houden. Het tweetal is meegenomen naar het politiebureau en zijn ingesloten voor verhoor.

Tweetal rukt plant uit politietuin

VEENDAM Twee inwoners van Wildervank zijn woensdagmiddag aangehouden op het politiebureau in Veendam. Agenten hadden eerder die middag een aantal hennepplanten uit de tuin van het duo gehaald. Een van de Wildervanksters was het hier niet mee eens en kwam verhaal halen op het politiebureau. Omdat hij vond dat hij niet goed te woord werd gestaan, rukte hij zelf een plant uit de tuin voor het politiebureau. De man werd gevorderd weg te gaan, maar hij bleef vervelend voor het politiebureau. Zijn partner duwde vervolgens een politieagent. Het duo is na meerdere waarschuwingen aangehouden. Tegen de twee is proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldieven na alerte politieactie aangehouden

GRONINGEN De politie heeft woensdagmiddag op het Lage der A in Groningen een 17-jarige jongen en een 19-jarige man, beiden uit Litouwen, aangehouden voor winkeldiefstal. Politieagenten zagen het duo op het Lage der A uit een personenauto stappen. De dienders besloten beide Oost-Europeanen in de gaten te houden. Het tweetal ging een schoenenwinkel op de Vismarkt binnen en zij kwamen even later naar buiten. Eén van de mannen had een schoudertas bij zich. Beiden liepen met versnelde pas naar de auto op het Lage der A. Hierop werd het duo gecontroleerd door de agenten. In de schoudertas, die geprepareerd was, bevonden zich twee witte sportschoenen met alarmlabels. Beide verdachten hadden in hun broeksband de bijbehorende sportschoenen zitten. Zij werden aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Ook de bestuurder van de personenauto, een 22-jarige Litouwer, werd aangehouden. Hij werd in de wagen aangetroffen. In de auto vond de politie meerdere kledingstukken met plastic kaartjes en registratiestickers aan. Tevens troffen de agenten
inbrekersgereedschappen in het voertuig aan. Zowel de auto als de spullen werden in beslag genomen. De verdachten worden vandaag gehoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

Delfzijlster aangehouden in hotel

GRONINGEN De politie heeft woensdagavond in een hotel aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen een 65-jarige man uit Delfzijl aangehouden voor vernieling en huisvredebreuk. Hotelpersoneel waarschuwde de politie, nadat de man in de hal van het hotel had geürineerd. Bovendien wilde de Delfzijlster, die behoorlijk onder invloed verkeerde, het pand niet verlaten. Ook op vorderingen van de agenten ging de 65-jarige niet weg. Hierop werd de verdachte aangehouden en ingesloten in een cel. Hij was dezelfde dag in vrijheid gesteld onder schorsende voorwaarden van de rechtbank in Groningen. De verdachte wordt daarom na verhoor overgedragen aan justitie. De politie maakt proces-verbaal op.

Mannen na achtervolging aangehouden

MUSSELKANAAL De politie heeft woensdagavond in zijn woning in Musselkanaal een 22-jarige man aangehouden voor het verlaten van de plaats van een ongeval. Politieagenten zagen na een overvalalarm bij een supermarkt op de Dirk de Ruiterstraat een personenauto met hoge snelheid wegrijden. Hierop besloten zij de bestuurder van de auto te controleren. Als snel bleek het een loos overvalalarm te zijn, maar was het rijgedrag van de automobilist voldoende reden voor een controle. De achtervolging ging via de Willemdiemerstraat, Jan Kortstraat, Badstraat, Leliestraat naar de Anemoonstraat in Musselkanaal. Daar reed de Musselkanaalster tegen de spiegel van een geparkeerde auto om vervolgens tegen een betonblok te botsen. De verdachte zette het op een lopen, waarna hij in eerste instantie wist te ontkomen. Uiteindelijk werd de identiteit van de bestuurder bij de agenten bekend. Zij konden hem vervolgens in zijn woning aanhouden. Op de zolderverdieping troffen de dienders nog zes hennepplanten en een doos met henneptoppen aan. De planten en de toppen werden in beslag genomen. Op het politiebureau werd van de 22-jarige een bloedproef afgenomen. De proef moet uitwijzen of de Musselkanaalster onder invloed heeft gereden. Hij wordt vandaag gehoord.

GRONINGEN De politie heeft woensdagnacht op de Mulock Houwerlaan in Groningen een 25-jarige man uit Peize aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de Drent op de Leonard Springerlaan in Groningen met hoge snelheid in een auto rijden. Zij wisten hem na een korte achtervolging te controleren. Al snel bleek dat de 25-jarige alcohol had gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte ruim 1 promille alcohol in zijn bloed had. Daarnaast bleek dat de auto niet gekeurd en verzekerd was. Het voertuig werd daarom in beslag genomen. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Maaltijdbezorger beroofd

GRONINGEN De politie stelt een onderzoek in naar een straatroof van een 17-jarige maaltijdbezorger van een fastfoodbedrijf uit Groningen. De jongen had net een maaltijd afgeleverd bij een woning aan de Emingaheerd in Groningen. Toen hij terugkwam bij zijn brommer werd hij aangesproken door één van de straatrovers. Hij werd direct bedreigd met een wapen. Hierop moest hij zijn portemonnee en een portemonnee met daarin een klein geldbedrag afgeven. De andere dader doorzocht een koffer. Vervolgens gaf één van de straatrovers het slachtoffer een klap in zijn gezicht en in zijn buikstreek. Hierop gingen beide daders er op een scooter vandoor. Het slachtoffer heeft al aangifte gedaan. Het Roofcoördinatieteam stelt een nader onderzoek in.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde woensdag op diverse plaatsen op snelheid.

§ Finsterwolde, Kromme Elleboog: aantal geregistreerde voertuigen: 337, aantal overtredingen: 75, hoogst gemeten snelheid: 89 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

§ Wildervank, KJ de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 120, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 84 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

§ Noordbroek, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 481, aantal overtredingen: 50, hoogst gemeten snelheid: 167 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

§ Oudeschip, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 611, aantal overtredingen: 169, hoogst gemeten snelheid: 129 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

In de omgeving van de Erasmusweg in Hoogezand heeft de politie een algemene verkeerscontrole gehouden. In totaal werden 19 bekeuringen uitgedeeld. Deze werden uitgedeeld vanwege de volgende overtredingen: geen veiligheidsgordel (9x), niet handsfree bellen in de auto (2x), ontbreken fietsverlichting (5x), rijden door rood verkeerslicht (2x) en niet zichtbare kentekenplaat (1x).