UMC St Radboud


Via internet thuis werken aan herstel na borstkanker 21-10-2010

`Op adem komen na borstkanker': het BREATH-project

Het UMC St Radboud heeft een nieuw online zelfhulpprogramma ontwikkeld voor vrouwen die net borstkanker hebben gehad en bezig zijn met hun herstel. Het komende jaar wordt wetenschappelijk onderzocht of het programma, genaamd Beter na Borstkanker?!, een positief effect heeft op vrouwen die hun leven weer oppakken na de behandeling.

Ingrijpend

Vrouwen met borstkanker maken in korte tijd veel mee. De diagnose en behandeling zijn ingrijpende gebeurtenissen. Als na enkele maanden de behandeling erop zit, ziet het leven er soms anders uit dan voorheen. Zowel lichamelijk als emotioneel kunnen vrouwen te maken krijgen met bijvoorbeeld problemen op het werk of gevoelens van somberheid, ongeloof, boosheid of angst.

`De behandeling van borstkanker is als een achtbaan en plotseling sta je stil', vertelde een patiënte met borstkanker enkele maanden na het einde van haar behandeling. Toen iedereen om haar heen dacht dat het ergste achter de rug was, stond zij stil bij de gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Stilstaan kan helpen om een nieuw evenwicht te vinden. Maar hoe vind je nieuw evenwicht en hoe snel kan dat? Is het normaal dat dit moeite kost? Voor de omgeving lijkt alles weer normaal, maar voor jou is het leven ingrijpend veranderd. Hoe pak je de draad weer op? Momenteel is er nog weinig hulp en informatie beschikbaar.

Toenemen van eigen kracht

Het zelfhulpprogramma Beter na Borstkanker?! heeft twee doelen: het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het versterken van eigen krachten en mogelijkheden. Het programma biedt vrouwen handvatten die na de behandeling kunnen helpen om evenwicht te hervinden. De informatie en tips zijn voortgekomen uit wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaringen van patiënten en hulpverleners. Het zelfhulpprogramma duurt vier maanden. In die periode doorlopen patiënten vier fasen van herstel na borstkanker. Met korte filmpjes, informatie, testen en opdrachten wil Beter na Borstkanker?! laten zien hoe vrouwen het leven na borstkanker zo kunnen oppakken dat zij zich er goed bij voelen. Het programma is zeer laagdrempelig, anoniem en individueel.

Wetenschappelijk onderzoek

De afdeling Medische Psychologie van het UMC St Radboud ontwikkelt diverse initiatieven om de zorg tijdens de fase van herstel na borstkanker te verbeteren. Dit doet de afdeling door middel van het BREATH-project. BREATH is een samenvoeging van BREAst cancer e-healTH en staat symbool voor het weer op adem komen na de behandeling van borstkanker. Het zelfhulpprogramma Beter na Borstkanker?! is onderdeel van BREATH en is tot stand gekomen dankzij een subsidie van Stichting Pink Ribbon.

Aan het onderzoek werken naast het UMC St Radboud ook de volgende ziekenhuizen mee: het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen, het Rijnstate Ziekenhuis te Arnhem, Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede en het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch. Alleen vrouwen uit bovengenoemde ziekenhuizen kunnen deelnemen aan het onderzoek. Als blijkt dat Beter na Borstkanker?! effectief is, wordt de website toegankelijk voor alle vrouwen die de behandeling van borstkanker hebben afgerond.