Gemeente Etten-Leur

Maatregelen omwille van leefbaarheid en rust

College neemt maatregelen omwille van leefbaarheid en rust in Etten-Leur

Burgemeester en wethouders hebben een aantal maatregelen genomen, die er op gericht zijn om de leefbaarheid in Etten-Leur in stand te houden en om bepaalde gemeentelijke eigendommen en voorzieningen een zo lang mogelijk leven te laten hebben. De maatregelen zijn sinds donderdag 21 oktober 2010 al van kracht, dan wel treden op maandag 25 oktober 2010 in werking.

Allereerst gaat het om de drie openbare sport- en spelvoorzieningen in verschillende wijken: het Cruijffcourt aan de Hobodreef, de Krajicek-playground aan de Korte Brugstraat en het court in het Schoenmakerspark. Het college stelt dat deze voorzieningen veel geld hebben gekost; geld, dat uit de gemeentekas en uit diverse fondsen is gekomen, om met name jeugd en jongeren zich te laten ontspannen. Met tevredenheid is geconstateerd dat jongelui veelvuldig gebruik maken van deze courts, wat ook de bedoeling is.

Het intensieve gebruik van de courts heeft (geluids)effecten op de naaste omgeving van deze voorzieningen en om omwonenden tegemoet te komen, hebben burgemeester en wethouders de 24 uurs-openstelling ervan enigszins ingedamd. Besloten is dat er op de courts dagelijks tussen 7 uur 's ochtends en 10 uur 's avonds volop gesport en gespeeld mag en kan worden, maar dat het er in de late avond en nacht rustig dient te zijn. Sinds donderdag 21 oktober 2010 mag zich niemand tussen 22.00 en 07.00 uur ophouden op de courts en in de directe omgeving.

Om rust te brengen in een andere omgeving, is eenzelfde besluit als voor de courts genomen voor het Elisabethpark. Overdag en 's avonds is dit nieuwe park voor eenieder vrij toegankelijk, tussen 22.00 en 07.00 uur mag men zich daar niet ophouden.

Om bovengenoemde besluiten een juridische onderbouwing te geven zijn er formeel toegangsverboden ingesteld op basis van artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht. Daarmee hebben politie en gemeentelijke toezichthouders het handvat om desgewenst handhavend op te treden.

Alcoholgebruik

Een tweede besluit ten behoeve van de leefbaarheid in Etten-Leur betreft de aanwijzing van openbare locaties binnen de gemeente, waar het niet is toegestaan om alcoholhoudende drank te nuttigen. Ook mag men op die plekken geen aangebroken flessen, blikjes e.d. met alcoholhoudende drank bij zich hebben. De bepaling geldt vanaf 25 oktober a.s. voorlopig voor een periode van één jaar en is bedoeld om in die gebieden rust te brengen en schade aan eigendommen te voorkomen.

De betreffende openbare locaties zijn:

* de drie genoemde courts en het Elisabethpark
* Oderkerkpark

* Beatrixpark

* Park in de wijk Hooghuis + omgeving Vogelaar en parkeerplaats Koolmees

* Geerkade: havenkom en omgeving supermarkt
* Wilhelminalaan - omgeving hertenparkje

* Kerkwerve

* Burchtplein en Valpoort (omgeving centraal busstation).

Burgemeester en wethouders hebben bij hun besluitvorming betrokken en benadrukt, dat de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) al bepalingen bevat om ongewenste samenscholing waar dan ook binnen de gemeente tegen te gaan. In voorkomende gevallen kan op basis daarvan handelend worden opgetreden.

Het college is tot boven beschreven maatregelen gekomen na overleg met omwonenden van verschillende locaties en met de jongeren, die met name van de courts gebruik maken.

20101020\pwm\0780

Werk in uitvoering
Omgevingsvergunning

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076

info@etten-leur.nl