Gemeente Urk

Therapeutisch bad op Urk?

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke samenwerking tussen gemeente Urk en gemeente Noordoostpolder ten aanzien van het gebruik van voorzieningen op het gebied van therapeutische baden. De gemeente wil graag inzicht hebben in de behoefte aan een therapeutisch bad op Urk in de toekomst.

Â

Toekomstvisie nieuw zwembad

De gemeente heeft de intentie om op korte termijn een toekomstvisie te ontwikkelen ten aanzien van de zwemvoorziening op Urk. Om een goed beeld te krijgen van de behoefte aan een therapeutisch bad, is het belangrijk om te inventariseren hoeveel Urkers daadwerkelijk gebruik zullen maken van genoemde voorziening.

Â

Therapeutisch bad

Momenteel wordt het zwemwater van zwembad ât Bunâ op maandagavond verwarmd tot 32 graden ten behoeve van een groep mensen met een chronische aandoening. Zij worden begeleid door een fysiotherapeut. Op Urk hebben we echter geen therapeutisch bad. In een therapeutisch bad wordt het water verwarmd tot 36 graden. Het bad is voorzien van een rolstoelbaan, een lift, een beweegbare bodem, aangepaste douche- en aankleedruimte. Zwembad âhet Bosbadâ te Emmeloord beschikt reeds over een dergelijke voorziening. Het zwemmen in een therapeutisch bad gebeurt op medische indicatie en betreft doorgaans gehandicapten. Het integreren van een therapeutisch bad in een zwemvoorziening brengt behoorlijke kosten met zich mee. Het is dan ook verstandig om vóór het nemen van beslissingen te inventariseren hoe groot de groep Urkers is die hiervan gebruik zou gaan maken. De gemeente roept de doelgroep c.q. familieleden hiervan op om bijgaande vragenlijst volledig in te vullen.