Gemeente Dongeradeel


Maud Hoogland (10) nieuwe kinderburgemeester Dongeradeel

De raadzaal in Dokkum was woensdagmiddag 20 oktober een keer niet het toneel van politici, maar van leerlingen uit groep 7 en 8. Zij kwamen naar de verkiezing voor de nieuwe kinderburgemeester van Dongeradeel. Na een spannende strijd werd Maud Hoogland uit Dokkum als opvolgster van Jesse Jacob Lei gekozen. Zij wordt vanavond in de gemeenteraad geïnstalleerd.

De meeste kinderen waren gistermiddag al vroeg van de partij. Een half uur van tevoren liep de raadzaal al aardig vol. Ondertussen liep de spanning bij de deelnemers op. Ze moesten zich immers onder voorzitterschap van het raadslid Anton van der Aar (VVD) in maximaal drie minuten presenteren aan een jury bestaande uit burgemeester Marga Waanders en de raadsleden Marjan Dreves-Veer (CDA) en Fedde Breeuwsma (FNP). Ze mochten op de stoel van de echte burgemeester zitten en, uit het hoofd, een toespraakje houden. En dat werd dan ook nog eens 'live' op televisie uitgezonden.

Toch was het net of de kinderen dit werk al jaren deden, want stuk voor stuk presenteerden zij zich helder en duidelijk aan het publiek. De jury had dan ook een zware taak om drie finalisten uit de 8 kandidaten te kiezen. Toch sprongen de presentaties van Margriet de Hoop van CSB De Twine uit Dokkum, Pieter de Bruin van de Skoalle mei de Bibel uit Wierum en Maud Hoogland van CBS De Regenboog in de ogen van de jury eruit. Deze drie gingen dan ook door naar de finaleronde, waarbij ze een onverwacht toespraakje moesten houden. De jury had lang beraad nodig om te bepalen wie van deze drie de nieuwe kinderburgemeester zou worden. De verschillen waren minimaal. Uiteindelijk koos de jury na veel wikken en wegen voor Maud Hoogland. Zij presenteerde zich zelfverzekerd en hield een prima verhaal.

Maud Hoogland wordt vanavond in de raadsvergadering officieel geïnstalleerd als kinderburgemeester van Dongeradeel. Bij de intocht van Sinterklaas, over drie weken, zal zij voor het eerst als kinderburgemeester optreden. Maud blijft kinderburgemeester tot het einde van dit schooljaar.