VU medisch centrum

Ademloos meekijken over de schouder van chirurgische teams

21 oktober 2010

Foto: Lizzy Kalisvaart

Het gonsde van de tweets in de stampvolle Amstelzaal, toen om acht uur 's ochtends vier chirurgische teams gelijktijdig met laparoscopische operaties startten. Tijdens de publieksdag 'Kijken naar kijkoperaties' waren bijna 1100 bezoekers getuige van twaalf operaties, waaronder het uitnemen van een nier voor een transplantatie, de verwijdering van een prostaat en een baarmoeder en het verhelpen van zweethanden met behulp van de operatierobot. Ze konden niet alleen meekijken, maar ook rechtstreeks vragen stellen aan chirurgen.

De publieksdag op vrijdag 15 oktober bleek een grote hit. Niet alleen werd de Amstelzaal vier keer tot de nok gevuld, ook via internet volgden duizenden belangstellenden wat er zich in de OK's van VUmc afspeelde. De animo om via twitter vragen te stellen was zo groot dat halverwege het programma VUmc de meest trending toppic was op twitter, dat wil zeggen dat VUmc het vaakst werd genoemd in de tweets (berichten op twitter). Deze kijkdag werd zo een bijzonder crossmediaal evenement.

Na afloop van de sessie in de Amstelzaal konden bezoekers zelf een operatie 'uitvoeren' op een oefenpop en kon men kennismaken met andere laparoscopische technieken. Onder hen veel scholieren die zich oriënteren een opleiding in de gezondheidszorg en studenten geneeskunde.
bron: Tracer