GroenLinks
GroenLinks wil weten wat oordeel van VROM-inspectie waard is

Donderdag 21 oktober 2010, 12:00u - Liesbeth van To...
GroenLinks wil dat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu nauwkeurig in de gaten houdt of de landelijke regels die de open ruimte en de natuur beschermen gerespecteerd worden. Het gaat dan specifiek om de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren is erg benieuwd wat de nieuwe minister doet als blijkt dat haar eigen VROM-inspectie oordeelt dat de bezwaren tegen de weg onvoldoende zijn weggenomen in het definitieve inpassingplan van de provincie Limburg.

Van Tongeren: "Het is de taak van de VROM-inspectie landelijke regels voor behoud van groen te bewaken. In hun kritiek waren ze spijkerhard. De minister heeft dus een groot probleem als haar eigen inspectie straks zou volharden in die kritiek."
De omstreden weg doorkruist niet minder dan vier typen beschermde natuurgebieden in Limburg. Dat mag alleen als een project een groot maatschappelijk belang dient. "GroenLinks vindt het mooie Limburgse Heuvelland van groter belang dan een nieuwe snelweg, maar de vraag is nu even hoe de VROM-inspectie daarover denkt", aldus Van Tongeren. De kwestie is des te relevanter omdat de weg deel uitmaakt van de Crisis en Herstelwet, waarin bepaald is dat belanghebbende gemeenten geen beroep en bezwaar meer kunnen aantekenen. "Juist daarom wil ik dat de minister toeziet op zorgvuldigheid", aldus Van Tongeren.

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Van Tongeren (GroenLinks) aan de minister van Infrastructuur en Milieu over het Provinciaal Inpassingsplan Buitenring Parkstad Limburg:

1. Kunt u aangeven of en zo ja op welke wijze de Provincie Limburg in haar definitieve Provinciaal Inpassingsplan Buitenring Parkstad Limburg rekening heeft gehouden met de zienswijze van uw VROM-inspectie, dat zij mede namens het (toenmalige) ministerie van LNV indiende op de ontwerpplannen?

2. Kunt u aangeven of de uw VROM-inspectie van mening is dat haar twijfels met dit definitieve plan zijn weggenomen rond de bijdrage die de weg zou hebben aan de herstructureringsambities van de regio? Zo nee, welke consequenties verbindt u daaraan?
3. Kunt u aangeven of de VROM-inspectie van mening is dat al haar bezwaren tegen de aantasting van de Ecologische Hoofd Structuur, Natura 2000 gebieden, het Nationale Landschap Heuvelland en Rijksbufferzone Sittard - Geleen zijn weggenomen? Zo nee, welke consequenties verbindt u daaraan?