Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Rover wil toiletten in nieuwe Gelderse treinen
Het is onacceptabel dat er steeds meer treinen zonder toilet gaan rijden in Gelderland. Dit schrijft Rover-Gelderland in een brief aan de provincie. Het alternatief, een trein op de grotere stations, is volgens Rover geen serieuze optie.

Het toilet dreigt te verdwijnen uit de Gelderse treinen. De treinen van Arriva die hier op lokaal spoor gaan rijden worden zonder toilet geleverd. In het Noorden van het land rijden dezelfde treinen, echter wel voorzien van toilet. Provincie Gelderland, de opdrachtgever van Arriva binnen Gelderland, heeft hier echter geen eisen aan gesteld.

Volgens de provincie is het voldoende als er toiletten op het station komen. Rover wijst deze stelling van de hand: "ProRail zorgt enkel voor toiletten op stations met minimaal 2000 reizigers per dag. Mensen die dus tussen kleinere stations reizen kunnen nergens meer gebruik maken van het toilet", voorspelt de reizigersvereniging. Maar ook als er op ieder station een toilet zou komen, is dit volgens Rover onvoldoende: "de reiziger moet dan kiezen tussen een bezoek aan het toilet of het halen van een aansluiting, zeer klantonvriendelijk".

De organisaties in het Gelderse consumentenoverleg hebben sterk geadviseerd de nieuwe treinen wel van toiletten te voorzien, dit advies wordt echter niet gevolgd door Arriva. Volgens Rover kan het gebrek aan toiletten serieuze gevolgen hebben voor ouderen, zieken of reizigers met kleine kinderen. Ook machinisten en conducteurs klagen erover dat zij tijdens hun dienst niet meer naar het toilet kunnen. Pagina geplaatst: 21 oktober 2010