Gemeente Waddinxveen


In memoriam Kees van der Linden

Hieronder kunt u de tekst lezen die door burgemeester Bert Cremers is uitgesproken tijdens de begrafenis van oud-burgemeester Kees van der Linden op donderdag 14 oktober. Deze tekst vormde ook de basis van de tekst die aan het begin van de raadsvergadering van 20 oktober is uitgesproken.

Kees van der Linden

In september bereikte mij het bericht dat Kees van der Linden ernstig ziek was. Ik heb hem toen over de telefoon gesproken. Kees was heel open over de ernst van zijn ziekte, maar hield nog enige hoop dat de behandeling zou aanslaan. We hebben toen afgesproken dat we elkaar zouden ontmoeten als en wanneer zijn gezondheid dat zou toelaten. Ook heb ik hem toen op de hoogte gesteld van mijn wens om bij de start van de bouw van een nieuw winkelcentrum in Waddinxveen alle (oud)burgemeesters in leven uit te nodigen, vanwege de bijzondere en symbolische betekenis daarvan.
Tot de ontmoeting is het niet meer gekomen.
Â

Het was niet alleen het bericht van zijn ziekte dat mij ertoe bracht Kees van der Linden op te bellen. Na mijn aantreden als burgemeester van Waddinxveen in juni 2009 had ik met alle oud-burgemeesters in leven gesproken. Over hun ervaringen, hun stempels in het landschap, hun sporen in de samenleving, hun visie op Waddinxveen en zijn toekomst. Met iedereen, behalve Kees van der Linden. En dat was voor mij een groot gemis.
Want de sporen van het burgemeesterschap van Kees van der Linden zijn overal in Waddinxveen. Hoorbaar in de anekdotes tijdens recepties en andere bijeenkomsten, voelbaar in de verwachtingen die aan het ambt verbonden worden, herkenbaar in de herinneringen van Waddinxveners op straat. Kees liet niemand koud.
Vooral echter zijn de sporen zichtbaar. Zichtbaar op locaties die met zijn burgemeesterschap verbonden zijn. Het restaurant De Gouwe Dis bijvoorbeeld, waar hij resideerde en zaken deed met bedrijven en ontwikkelaars. Of het monumentale gebouw van de Nederlandse Kabelfabriek, waar hij ook na zijn vertrek als burgemeester nog kantoor hield. Allebei slechts symbolisch van aard. Dat geheel in tegenstelling tot zijn belangrijkste nalatenschap: het bedrijventerrein Coenecoop en de woonwijk Zuidplas.
Kees van der Linden was bijna dertig jaar lang burgemeester in vijf gemeenten, allemaal in het Groene Hart. Daarvoor kreeg hij bij zijn afscheid in Waddinxveen, waar hij burgemeester was van 1982 tot 1997 van de oud-wethouder Martin Kraaijestein in een door hem geschreven herinneringsboek de eretitel âBurgemeester van het Groene Hartâ. Hij was niet gewoon burgemeester, hij was een zeer buitengewoon burgemeester, getuige ook het feit dat hij in 1990 tot Officier benoemd werd in de Orde van Oranje Nassau.

Wat maakte zijn burgemeesterschap zo bijzonder? Zijn portefeuille bijvoorbeeld. Hij ging ook over ruimtelijke ordening en bouwen en dat gaf hem een heel groot speelveld. De politieke cultuur bijvoorbeeld, waarin het nog mogelijk was openlijk met je wethouders van mening te verschillen en daar nog mee weg te komen ook. Zijn ambities om een verschil te maken en ook als burgemeester ontwikkelingen van de wal te roeien.
Vooral zijn stijl: Kees van der Linden was minstens net zozeer een zakenman als een burgemeester. Met subtiele humor en de jeneverfles op tafel â geheel in de lijn van de burgemeesterstraditie zoals die in Waddinxveen bestond of bestaat?- niet op zijn kantoor, maar het liefst in de Gouwe Dis deed hij zaken. Hij ritselde bouwcontingenten, verleidde ondernemers, lokte bedrijven, maakte deals over grondprijzen en randvoorwaarden die daarbij hoorden. Een Bourgondiër, trots en recht door zee, die van tegenspraak hield en niet van jaknikkers. En zich als en vis in het water voelde te midden van ondernemers, voor wie hij een immense betekenis gehad heeft.

Natuurlijk, hij was een beetje ijdel en hoorde zichzelf graag praten. Kortom, hij was burgemeester.
Het is alleen door zijn verdienste dat de bouw van de wijk Zuidplas uiteindelijk in 1983 van start kon gaan en de wijk met bijna 2300 woningen in de jaren negentig kon worden voltooid. Aan hem dankt Waddinxveen het prachtige, toekomstgerichte en toekomstbestendige bedrijventerrein Coenecoop, waar vele honderden werk en inkomen hebben. En aan hem dankt Waddinxveen vele dierbare herinneringen en prachtige verhalen.

Zijn lijfspreuk was âMaak er wat moois vanâ. Beste collega, beste ereburger van Waddinxveen, dat is precies wat je hebt gedaan en hoe je herinnerd zult worden.
Â

Oud-burgemeester C.M. van der Linden overleden