VU medisch centrum

Nieuw tracer-lab voor radionuclidencentrum: stevige injectie voor PET-technologie

21 oktober 2010

Rob Klok, hoofdanalist en GMP functionaris bij nucleaire geneeskunde en PET research, leidde op 5 oktober de gasten rond in het nieuwe productielaboratorium van het radionuclidencentrum Om aan de binnen- en buitenlandse vraag naar radioactieve tracers te voldoen heeft het radionuclidencentrum een nieuw productielaboratorium geopend. Deze zogenaamde radiofarmaca worden gebruikt voor PET-scanners, die onder andere tumoren zichtbaar maken.

Met het nieuwe lab kan VUmc zowel de normale productie verhogen als nieuwe tracers ontwikkelen. Dankzij de hier aanwezige kennis over de moleculaire basis van kanker kunnen onderzoekers tracers ontwikkelen, die informatie geven over de groeisnelheid en agressiviteit van een tumor, de neiging tot uitzaaiing en de gevoeligheid van een tumor voor chemo- of radiotherapie. Tracers kunnen worden afgestemd op specifieke ziektebeelden en zelfs op individuele patiënten.

Het nieuwe productielab voldoet aan alle eisen van het kwaliteitsborgingsprogramma 'Good Manufacturing Practice' (goede wijze van produceren, GMP). Begin november wordt het laboratorium geïnspecteerd door de Inspectie voor de Volksgezondheid, daarna wordt naar verwachting de bestaande vergunning uitgebreid met het nieuwe laboratorium. Als het nieuwe lab eind 2010 volledig operationeel is, is er geen capaciteitsgebrek meer.
Kijk voor meer informatie op www.VUmc.nl/rnc
bron: Tracer