Gemeente Eemsmond


Begroting 2011: Eemsmond maakt pas op de plaats donderdag 21 oktober 2010

Dankzij het gezonde financiële beleid van de afgelopen jaren laat de begroting van Eemsmond in 2011 en 2012 een positief resultaat zien. In de jaren erna ontstaat echter een tekort. In 2011 heeft Eemsmond 1 miljoen aan besparingen opgenomen. Daarnaast moet de gemeente tot 2015 nog eens 600.000 bezuinigen. Zolang het kabinet nog niet weet hoe de bezuinigingen er precies uitzien, maakt de gemeente een pas op de plaats. Het nieuwe college heeft grote ambities maar zal pas in 2011 kunnen beoordelen welke nieuwe plannen uitgevoerd kunnen worden, hoe het coalitieakkoord uitgewerkt wordt en hoe de bezuinigingsmaatregelen plaats gaan vinden. Op 4 november om 13.00 uur buigt de raad zich over de begroting 2011.

In 2011 stijgen de lasten voor de burger zo min mogelijk; de OZB stijgt met slechts 2% en de afvalstoffenheffing blijft gelijk. De rioolheffing is gekoppeld aan de uitvoering van het Gemeentelijk Water- en Rioleringsplan en mag maximaal 7,50 stijgen per jaar. De overige belastingen en leges stijgen met 3%. Eemsmond blijft hiermee de gemeente met de laagste woonlasten van de hele provincie.

Bestuur en Organisatie
De gemeente zet in 2011 in op een efficiënte en snelle dienstverlening aan de inwoners. Nog dit jaar gaat ook de vernieuwde website online. Burgers en bedrijven kunnen dan eenvoudig vanuit huis of bedrijf hun zaken regelen.

Veiligheid
Vanaf 2011 regelt de gemeente de rampenbestrijding samen met de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. In 2011 wordt speciaal voor de Eemshaven een brandweerplan gemaakt samen met de bedrijven van de Eemshaven en de hulpverleningsdiensten.
Net als in 2010 blijft de gemeente ook in 2011 alert en zal ze met alle betrokkenen zoeken naar oplossingen die de uitgaansoverlast tot een minimum beperken.

Verkeer en Vervoer
Het wordt steeds drukker in de buitengebieden. Daarom gaat de gemeente inventariseren of extra uitwijkplaatsen op landweggetjes moeten komen. Verder blijft de gemeente alert op de verkeerssituatie rond de scholen. In het centrum van Uithuizen komen extra parkeerplaatsen.

Economie
De economische ontwikkelingen zijn gunstig en de Eemshaven levert daaraan een grote bijdrage. In 2011 bekijkt de gemeente hoe de haven uitgebreid kan worden. Het MKB zou nog meer van de Eemshaven kunnen profiteren. Daarom vervult de gemeente ook in 2011 een brugfunctie tussen het MKB en de grote bedrijven. In 2011 gaat de gemeente, samen met de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum, werk maken van een betere profilering van de bedrijventerreinen. In 2011 wordt gestart met de revitalisering en herinrichting van het bedrijventerrein Uithuizen Noord. Het Molenerf en de Blink in Uithuizen krijgen in 2011 een goede verbinding, zodat het winkelgebied toegankelijker is. In 2011 overlegt de gemeente, samen met de winkeliers, hoe Uithuizen als winkelgebied verder versterkt kan worden.

Educatie
In 2011 bekijkt de gemeente hoe voorzieningen zoals de bibliotheek, sportzaal of het dorpshuis nog beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Ook de activiteiten van de buitenschoolse opvang en de peuterspeelzalen worden hierin meegenomen. Met de basisscholen in Uithuizen wordt gesproken over hoe de scholen op langere termijn in een nieuw gebouw kunnen worden ondergebracht. Volgend jaar besteedt de gemeente extra aandacht aan muziekonderwijs op scholen met het project Muziek in ieder kind.
In 2011 gaat de schop de grond in voor de ver- en nieuwbouwplannen van Het Hogeland College. In Uithuizen wordt de huidige school verbouwd en er komt een nieuw gedeelte bij. De praktijklokalen in Warffum worden verbouwd. De rest van de school wordt in maart 2011 gesloopt, daarvoor in de plaats komt een nieuw gebouw.

Sport, Cultuur en Recreatie
In 2011 start de gemeente een piliot Buurtschouw in Kantens en Uithuizermeeden. Dorpelingen kunnen hierbij aangeven welke zaken ze meer of minder belangrijk vinden of ze kunnen besluiten het onderhoud zelf te doen. In 2011 maakt de gemeente een inventarisatie van het toeristisch aanbod. Waardevolle monumenten, ook die niet op de officiële monumentenlijst staan, wil de gemeente behouden en toegankelijk maken voor het publiek. Ook worden een aantal sportaccommodaties verbeterd. Tegelijk wordt hierbij bekeken hoe deze locaties voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Sociale Voorzieningen en Sociaal Beleid
In 2011 wordt het nieuwe jongerencentrum in Uithuizen geopend. Ook wordt er in Uithuizermeeden een ruimte voor jongeren gecreëerd. Door het Centrum voor Jeugd en Gezin worden de activiteiten beter op elkaar afgestemd. Er komt een speciale website en een telefoonnummer waar opvoeders, kinderen en anderen met al hun vragen terecht kunnen. In 2011 wordt nieuw beleid voor de Wet maatschappelijke ondersteuning ontwikkeld. Een aantal mensen uit onze gemeente zijn klant van de Voedselbank. De gemeente wil deze mensen ondersteunen bij het vinden van een duurzame oplossing.

Gezondheid en Milieu
In 2011 wil de gemeente nog beter zicht krijgen op de verschillende afvalstromen om te kijken of deze nog beter te scheiden zijn. In 2011 worden de plannen van het Gemeentelijk Water- en Rioleringsplan uitgevoerd. Dat houdt in dat schoon water apart afgevoerd wordt. De gemeente vindt het belangrijk dat voorzieningen bereikbaar zijn voor iedereen, ook in een strenge winter. Daarom zorgt de gemeente, bij sneeuw en gladheid, niet alleen voor schone wegen. Voortaan worden ook de trottoirs bij openbare gebouwen en bushaltes schoon gehouden. Vanaf 2011 start de gemeente een proef waarbij gebruikgemaakt wordt van een zogenoemd beeldbestek. Dit zijn foto's van straten, grasvelden en perken waarop te zien is wat het eindresultaat van het onderhoud is. Zo kunnen inwoners beter nagaan of de gemeente zich aan haar afspraken houdt.

Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting
De gemeente verwacht in 2011 te kunnen beginnen met de nieuwbouw op de locatie Luchtenberg. Ook krijgen de plannen voor de locatie 538 dan concreet vorm. Verder wil de gemeente een visie ontwikkelen op de toekomst met aandacht voor woningen maar ook voor de voorzieningen in de dorpen. De gemeente maakt daarom, samen met de andere gemeenten in de regio en woningcorporaties, winkeliers, zorginstellingen en anderen een plan. In 2011 start de uitvoering van dit plan.