Watersportverbond - KNWV

Controle en balans tijdens de Jeugdtoptraining

woensdag 20 oktober 2010

De Jeugd(zeil)toptraining 2010 te Balk is voor alle zeil(st)ers en surf(st)ers dit jaar wederom een zeer goede kennismaking met echte topsport. Onder uitdagende omstandigheden van koude nachten, pittige windkracht en regen wordt er door de absolute Nederlandse talenttop een topsportwaardig programma afgewerkt.

Thema
De Jeugdtoptraining 2010 staat dit jaar in het teken van âfysieke trainingâ wat inhoudt dat de trainers met hun groepen werken aan een aangepaste manier van trainen. Er wordt veel meer nadruk gelegd op de algemene ontwikkeling van het lichaam en de fysieke gesteldheid van de zeil(st)ers en surf(st)ers.

De nationale jeugdtop heeft al langer bewezen dat ze goed kunnen zeilen of surfen maar om internationaal de top te kunnen halen moet er soms slimmer getraind worden. Dit betekent dat er soms zelfs iets minder tijd op het water wordt doorgebracht en de groepen onder leiding van Talentcoaches Jur Roemers en Rodie van Mackelenbergh werken aan trainingen voor âcore stabilityâ.

Hierin wordt veel aandacht besteed aan de balans in het lichaam en de samenwerking van alle spiergroepen voor de uiteindelijke ultieme controle over boot of board. Een tijdsinvestering die zich uiteindelijk op het water dubbel terug verdient.

Iedere ochtend om 7.15 wordt er vanuit de Stipe (groepsaccommodatie te Balk) begonnen met een kort fysiek programma. Na de vrolijk wekkende deuntjes uit de stereo installatie, schieten alle 100 sporters en 23 coaches in het trainingspak voor een korte warming-up met hierin steeds meer core stabillity oefeningen. Een goede start van een intensieve dag trainen die soms na alle nabesprekingen en zelfs wat huiswerk van school pas rond 21.00 in de avond afgerond wordt.

Watersportverbond Talentplan
De 2010 editie van de Jeugdtoptraining is een afspiegeling van het nu al succesvolle Watersportverbond Talentplan. Het Talentplan staat voor slechts een beperkt aantal klassen (boten) waarin talent samengebracht wordt om vooral elkaar beter te maken en uiteindelijk door te groeien naar de Deltalloyd Kernploeg.

Het Watersportverbond richt zich daarin vooral op de opleiding van talent en niet de ontwikkeling van klassen. Uiteindelijk is het niet van belang in welke boot of op welk board een sporter opgeleid wordt, maar vooral dat deze een goede opleiding krijgt en veel competitie tegenkomt. In Balk zijn dan ook een beperkt aantal klassen aanwezig met de beste zeil(st)ers en surf(st)ers uit iedere leeftijdscategorie.

Tot en met vrijdag 22 oktober zal Balk nog het centrum zijn van de nationale Jeugdzeiltop. Wilt u zelf de Jeugdtop aanschouwen, dan kan dit dagelijks tussen 10.00 en 16.00 op het strand aan het Slotermeer bij de WSV Sleattermermar en Paviljoen Badmeester Keimpe