Voedsel en Waren Autoriteit

21% van niet geharde thee- en koffieglazen onvoldoende hittebestendig

Uit controles van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) blijkt dat veel thee- en koffieglazen van niet gehard glas onvoldoende hittebestendig zijn. In 2009 werd de thermische schokbestendigheid onderzocht van 29 verschillende monsters van niet gehard glas. 6 monsters (21%) doorstonden de test niet. Dit waren zowel glazen van een merk als merkloze glazen.

Tweedegraads brandwonden
Sinds 2003 controleert de nVWA de thermische schokbestendigheid van glazen die bedoeld zijn om met hete vloeistof in aanraking te komen. Aanleiding hiervoor was een kind dat tweedegraads brandwonden opliep toen een theeglas met heet water spontaan barstte. Glasbreuk door hete vloeistof komt vrij geregeld voor. Meestal blijft dit zonder letsel maar ongevalcijfers laten zien dat áls het fout gaat, vaak sprake is van tweedegraads brandwonden. Wanneer onbekend is of een glas dat u in bezit heeft hittebestendig is, adviseert de nVWA om hete vloeistof alleen in te schenken wanneer het glas op bijvoorbeeld een dienblad staat.

Gehard glas
Het is bekend dat gehard glas of glas gemaakt van boorsilicaat geschikt is voor contact met hete vloeistof. Alle glazen van dit materiaal die de nVWA voor labonderzoek aanschafte, hebben de hittebestendigheidsproef doorstaan. Deze glazen zijn bij aankoop te herkennen wanneer op een sticker op of op de verpakking van het glas 'hittebestendig', 'tempered' of 'heat resistant' te lezen is.

Vervolgacties
Controles van de nVWA hebben in de loop van de jaren ertoe geleid dat er minder niet geharde glazen op de markt zijn die de hitttebestendigheidsproef niet doorstaan: in 2004 voldeed 43% van de monsters van niet gehard glas niet, tegenover 21% in 2009. De nVWA blijft controleren op de hittebestendigheid van niet geharde koffie- en theeglazen. Monstername vindt vooral plaats bij winkel(keten)s die eerder overtredingen begingen. Partijen glazen die niet aan de eisen voldoen, mogen niet meer worden verkocht en de leverancier krijgt een boete.

Meer informatie

- Factsheet Effectmeting thermische schokbestendigheid van koffie- en theeglazen
- Webdossier Thee- en koffieglazen

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46.

De AID, PD en VWA bouwen samen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit