Gemeente Breda

Breda past voorzieningenbeleid Wmo aan

Om de groeiende financiële tekorten op de voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) terug te dringen heeft de gemeente op een aantal onderdelen het voorzieningenbeleid aangepast.

De effecten zijn vooral te zien bij de toegang tot de voorzieningen en de mogelijkheden om van die voorzieningen gebruik te maken.

De beleidsaanpassingen zijn gericht op een scherpere aansturing op de indicatiestelling. Alleen burgers die het echt nodig hebben kunnen nog in aanmerking komen voor een voorziening. Zij worden nog meer dan voorheen gewezen op de eigen verantwoordelijkheid en de gevolgen daarvan.

Daarnaast worden mogelijkheden om gebruik te maken van de voorzieningen beperkt en gaat de gemeente meer rekening houden met het inkomen van de burger. Zo gaan burgers met hoge inkomens meer eigen bijdrage betalen voor huishoudelijke zorg. Ook gaat de eigen bijdrage voor woningaanpassingen omhoog en gaan burgers die gebruik maken van een scootmobiel een eigen bijdrage betalen. Bijdragen zijn echter nooit hoger dan de maximale eigen bijdrage die bij wet is bepaald.

Daarnaast vergoedt de gemeente op grond van de Wmo geen kleine woningaanpassingen meer zoals wandbeugels, verhoogde toiletten en douchestoeltjes en gebruikers van de scootmobiel kunnen deze niet meer meenemen in de deeltaxi.

Om de druk op de individuele voorzieningen terug te dringen wordt niet alleen gekeken naar de voorzieningen Wmo. Het stimuleren van mantelzorg en vrijwilligers en het invulling geven aan collectieve voorzieningen bieden ook mogelijkheden om de uitgaven beheersbaar te krijgen. Hiertoe moet een goed participatie- en preventiebeleid opgezet worden. De gemeente is nu bezig dit uit te werken.

Al deze maatregelen passen binnen de afspraken in het coalitieakkoord om meer verantwoordelijkheid bij de burger te leggen en groeiende tekorten op de Wmo op te lossen via efficiëncy en het versoberen van voorzieningen.

Breda, 20 oktober 2020