FrieslandCampina
21 oktober 2010
Verzadigde vetten onterecht in kwaad daglicht
- In de afgelopen decennia kregen verzadigde vetten regelmatig de
zwartepiet toegespeeld als het om verhoogd risico op hart- en
vaatziekten gaat. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit onterecht is.
Gerenommeerde wetenschappers die zich hebben gespecialiseerd in
onderzoek van vetten, hebben dit aangetoond. Hun analyse van het
wetenschappelijk bewijs van het verband tussen vetten en hart- en
vaatziekten toont aan dat sommige verzadigde vetten juist nodig zijn
voor een goede gezondheid.
"Voedingspatronen met een buitengewoon hoog gehalte aan vet en
verzadigd vet worden geassocieerd met verhoogde kans op hart- en
vaatziekten bij sommige individuen, met de aanname dat verzadigd vet
ongeacht de hoeveelheid slecht is. Dit is een te eenvoudige weergave
van de werkelijkheid en kan niet onderbouwd worden met wetenschappelijk
bewijs," zegt J. Bruce German van de University of California. "Het
verband tussen de consumptie van vet en de gezondheid van mensen is
ingewikkeld, en variaties zoals genetische aanleg, levensfase en
levensstijl kunnen leiden tot verschillende reacties op de consumptie
van verzadigd vet."
Het onderzoek van professor Philippe Legrand van Agrocampus-INRA in
Frankrijk laat zien dat we de verschillende soorten verzadigde vetten
niet over één kam moeten scheren. Verzadigde vetten vormen niet één
groep, maar verschillen in structuur, stofwisseling en functie op
cellulair niveau. Daarom vindt Legrand dat aanbevelingen die verzadigde
vetzuren als één groep beschouwen aangepast moeten worden.
Volvette zuivel: onterecht onder vuur
Zo lang verzadigde vetten onder vuur blijven liggen in
voedingsadviezen, blijven voedingsmiddelen die rijk zijn aan
nutriënten, zoals volvette zuivelproducten, onterecht bekritiseerd.
Ongeacht hun positieve effecten op de gezondheid, zo meldt het Global
Dairy Platform.
Recent onderzoek (meta-analyse) van professor Elwood van de School of
Medicine in Cardiff geeft aan dat melk en zuivelinname zelfs in verband
kan worden gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten.
"We weten nog maar heel weinig over de biologische effecten van
verzadigde vetzuren," zegt Cindy Schweitzer, Technical Director van het
Global Dairy Platform. "Wetenschappelijke conferenties waar
onderzoekers uit verschillende disciplines van voedselonderzoek kennis
delen, zijn belangrijk. Op die manier kunnen we de gaten in onze kennis
dichten en kunnen we inventariseren welke onderzoeken nodig zijn om de
antwoorden te vinden op belangrijke vragen over voedingspatronen en
gezondheid."
Diverse onderzoeken naar verzadigde vetten
Een serie onderzoeksartikelen in het oktobernummer van LIPIDS geeft een
beeld van recente stappen die gemaakt zijn in het onderzoek naar
verzadigde vetten en gezondheid. De artikelen tonen aan dat het huidige
negatieve imago van verzadigde vetten onterecht is.
Neem bijvoorbeeld het onderzoek van Darius Mozaffarian van de Harvard
University School of Public Health toont aan dat de invloed van
verzadigde vetten op het risico op hart- en vaatziekten afhangt van
gelijktijdige inname van andere voedingsstoffen. Zijn onderzoek laat
zien dat het vervangen van verzadigde vetten door bijvoorbeeld
koolhydraten of onverzadigde vetten geen verschil maakt of zelfs
gevaarlijker is. Alleen meervoudig onverzadigde vetten verminderen het
risico op hart- en vaatziekten, maar zelfs in optimale samenstelling is
het voordeel klein. Volgens Mozaffarian is het dan ook beter om bij
voedingsadviezen uit te gaan van factoren die een veel grotere impact
hebben op hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld het eten van vis/omega-3
vetzuren, volkoren, groenten en fruit. Ook een lagere natrium en
transvet inname heeft een groot effect.
De recente onderzoeken dragen bij aan het heroverwegen van de rol die
verzadigde vetten spelen in onze voedingspatronen, zo meldt het Global
Dairy Platform. Of het nu gaat om vervangen van nutriënten of om het
beter begrijpen van de rol die diverse voedingsmiddelen spelen bij het
risico op hart- en vaatziekten, verzadigd vet is zeker niet zo slecht
als tot nu toe werd gedacht.
Lees het volledige artikel in LIPIDS.
Schrijf u in voor ons e-zine
Schrijf u in voor ons e-zine
Als eerste op de hoogte van nieuws- of persberichten? Schrijf u in voor
ons e-zine en ontvang regelmatig informatie over FrieslandCampina en
zuivel in uw inbox!
Hier kunt u zich inschrijven
We zorgen voor gezonde voeding
We zorgen voor gezonde voeding
We voorzien miljoenen mensen in meer dan honderd landen van al het
goede van melk met producten die een belangrijke rol spelen in de
voeding en het welzijn van mensen. Wij zijn samen met de
leden-melkveehouders van FrieslandCampina expert in melk en breiden
onze kennis over toepassingen ervan voortdurend uit.
Lees meer over onsOnze ambitie en strategie