FrieslandCampina


21 oktober 2010

Verzadigde vetten onterecht in kwaad daglicht


- In de afgelopen decennia kregen verzadigde vetten regelmatig de zwartepiet toegespeeld als het om verhoogd risico op hart- en vaatziekten gaat. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit onterecht is. Gerenommeerde wetenschappers die zich hebben gespecialiseerd in onderzoek van vetten, hebben dit aangetoond. Hun analyse van het wetenschappelijk bewijs van het verband tussen vetten en hart- en vaatziekten toont aan dat sommige verzadigde vetten juist nodig zijn voor een goede gezondheid.

"Voedingspatronen met een buitengewoon hoog gehalte aan vet en verzadigd vet worden geassocieerd met verhoogde kans op hart- en vaatziekten bij sommige individuen, met de aanname dat verzadigd vet ongeacht de hoeveelheid slecht is. Dit is een te eenvoudige weergave van de werkelijkheid en kan niet onderbouwd worden met wetenschappelijk bewijs," zegt J. Bruce German van de University of California. "Het verband tussen de consumptie van vet en de gezondheid van mensen is ingewikkeld, en variaties zoals genetische aanleg, levensfase en levensstijl kunnen leiden tot verschillende reacties op de consumptie van verzadigd vet."

Het onderzoek van professor Philippe Legrand van Agrocampus-INRA in Frankrijk laat zien dat we de verschillende soorten verzadigde vetten niet over één kam moeten scheren. Verzadigde vetten vormen niet één groep, maar verschillen in structuur, stofwisseling en functie op cellulair niveau. Daarom vindt Legrand dat aanbevelingen die verzadigde vetzuren als één groep beschouwen aangepast moeten worden.

Volvette zuivel: onterecht onder vuur
Zo lang verzadigde vetten onder vuur blijven liggen in voedingsadviezen, blijven voedingsmiddelen die rijk zijn aan nutriënten, zoals volvette zuivelproducten, onterecht bekritiseerd. Ongeacht hun positieve effecten op de gezondheid, zo meldt het Global Dairy Platform.

Recent onderzoek (meta-analyse) van professor Elwood van de School of Medicine in Cardiff geeft aan dat melk en zuivelinname zelfs in verband kan worden gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

"We weten nog maar heel weinig over de biologische effecten van verzadigde vetzuren," zegt Cindy Schweitzer, Technical Director van het Global Dairy Platform. "Wetenschappelijke conferenties waar onderzoekers uit verschillende disciplines van voedselonderzoek kennis delen, zijn belangrijk. Op die manier kunnen we de gaten in onze kennis dichten en kunnen we inventariseren welke onderzoeken nodig zijn om de antwoorden te vinden op belangrijke vragen over voedingspatronen en gezondheid."

Diverse onderzoeken naar verzadigde vetten
Een serie onderzoeksartikelen in het oktobernummer van LIPIDS geeft een beeld van recente stappen die gemaakt zijn in het onderzoek naar verzadigde vetten en gezondheid. De artikelen tonen aan dat het huidige negatieve imago van verzadigde vetten onterecht is.

Neem bijvoorbeeld het onderzoek van Darius Mozaffarian van de Harvard University School of Public Health toont aan dat de invloed van verzadigde vetten op het risico op hart- en vaatziekten afhangt van gelijktijdige inname van andere voedingsstoffen. Zijn onderzoek laat zien dat het vervangen van verzadigde vetten door bijvoorbeeld koolhydraten of onverzadigde vetten geen verschil maakt of zelfs gevaarlijker is. Alleen meervoudig onverzadigde vetten verminderen het risico op hart- en vaatziekten, maar zelfs in optimale samenstelling is het voordeel klein. Volgens Mozaffarian is het dan ook beter om bij voedingsadviezen uit te gaan van factoren die een veel grotere impact hebben op hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld het eten van vis/omega-3 vetzuren, volkoren, groenten en fruit. Ook een lagere natrium en transvet inname heeft een groot effect.

De recente onderzoeken dragen bij aan het heroverwegen van de rol die verzadigde vetten spelen in onze voedingspatronen, zo meldt het Global Dairy Platform. Of het nu gaat om vervangen van nutriënten of om het beter begrijpen van de rol die diverse voedingsmiddelen spelen bij het risico op hart- en vaatziekten, verzadigd vet is zeker niet zo slecht als tot nu toe werd gedacht.

Lees het volledige artikel in LIPIDS.

Schrijf u in voor ons e-zine

Schrijf u in voor ons e-zine

Als eerste op de hoogte van nieuws- of persberichten? Schrijf u in voor ons e-zine en ontvang regelmatig informatie over FrieslandCampina en zuivel in uw inbox!
Hier kunt u zich inschrijven

We zorgen voor gezonde voeding

We zorgen voor gezonde voeding

We voorzien miljoenen mensen in meer dan honderd landen van al het goede van melk met producten die een belangrijke rol spelen in de voeding en het welzijn van mensen. Wij zijn samen met de leden-melkveehouders van FrieslandCampina expert in melk en breiden onze kennis over toepassingen ervan voortdurend uit. Lees meer over onsOnze ambitie en strategie