Gemeente Enschede

College Enschede zet ambities door

In 2011 drie miljoen euro bezuinigen

Het Enschedese college van B&W blijft vol inzetten op innovatie, duurzaamheid, stadsdeelgewijs werken en burgerparticipatie. Het college stelt de gemeenteraad voor te investeren in de majeure projecten, die belangrijk zijn voor het creëren van werkgelegenheid, economische en sociale groei. Voorbeelden zijn de gebiedsontwikkelingen Kennispark, Luchthaven Twente en Spoorzone en de herstructureringen van het havengebied en de wijk Stroïnkslanden.
Tegelijkertijd krijgt Enschede de komende jaren te maken met forse ombuigingen. De Miljoenennota, de nog komende rijksbezuinigingen en de al bekende tekorten op de Enschedese begroting maken het noodzakelijk om keuzes te maken. Uit de conceptprogrammabegroting, die het college van B&W nu naar de gemeenteraad heeft gestuurd, blijkt dat Enschede in 2011 ruim 3 miljoen euro wil bezuinigen. Die bezuinigingen worden behaald door efficiencymaatregelen en lagere kosten. Dit bedrag loopt op tot ruim zes miljoen euro in 2014. Onderdeel daarvan is een bezuiniging van twee miljoen op de gemeentelijke organisatie.

Het grondbedrijf van de gemeente verkeert al enige tijd in een moeilijke positie. Door minder woningbouw en lagere uitgifte van bedrijfskavels heeft het grondbedrijf minder inkomsten. Om te zorgen dat het grondbedrijf weer financieel gezond wordt, heeft het college begin oktober al een aantal maatregelen genomen. Door o.a. de kosten te verlagen, een aantal projecten anders te financieren en een bijdrage uit de algemene reserve komt het grondbedrijf weer op een acceptabel niveau.
Verder heeft het college kritisch gekeken naar alle reserves. Een aantal reserves zijn samengevoegd, andere hebben een andere bestemming gekregen. Ook zijn de risico's opnieuw beoordeeld. Hierdoor is het mogelijk om vanuit de reserves het grondbedrijf te steunen en de majeure projecten te financieren.

2011 overgangsjaar
Financieel gezien kan 2011 worden beschouwd als een overgangsjaar. Na 2011 worden de gevolgen van de rijksbezuinigingen voor de Enschedese begroting pas echt duidelijk. In december zal de nieuwe regering aangeven waar gemeentes rekening mee moeten houden op basis van het regeerakkoord en de aangekondigde 18 miljard euro aan bezuinigingen. Het college heeft in ieder geval in 2011 het gemeentelijke huishoudboekje op orde door sterk te sturen op efficiency. Het college wil met werkgevers afspraken maken over de inzet van meer mensen die nu een uitkering hebben in gewone banen. Zij wil dit stimuleren door vergoeding van een deel van de loonkosten en vergoeding van begeleiding op de werkplek.
Op het gebied van de leefomgeving verwacht het college dat burgers meer zelf kunnen doen en directe invloed krijgen op de inzet van stadsdeelbudgetten. Het college wil de dienstverlening naar de burgers op peil houden. Door bijvoorbeeld de inzet van digitale middelen kunnen hier besparingen worden gerealiseerd. Bij Opgroeien en ontwikkelen wordt vooral de samenwerking tussen de verschillende partners op het gebied van jeugd en onderwijs bevorderd.

Innovatie
Innovatie is voor het college van B&W een speerpunt van beleid. Doorgaan op de bekende weg biedt geen antwoord voor de huidige maatschappelijke opgaven. Door een vernieuwende werkwijze wil de gemeente samen met partners werken aan oplossingen. Dit gebeurt door de regionale economie van Enschede te versterken door in te zetten op producten en diensten met hoge toegevoegde waarde die werkgelegenheid creëren en behouden. Ook wordt door het uitwerken van zes voorbeeldprojecten onderzocht of het op een andere wijze met partners samenwerken meer oplevert. Die zes projecten zijn groenonderhoud, zorg en Wmo, fysiotherapie Glanerbrug, vitale sportvereniging Rigtersbleek, werkloosheidsvrije wijk Patmos en een duurzame aanpak van de woningvoorraad.
Een derde onderwerp is het verhogen van de interactie met de burger. Social Media spelen hier een belangrijke rol. Tenslotte moet de gemeentelijke organisatie ook vernieuwen. Samenwerking met regionale kennisinstellingen en andere partners moet een betere dienstverlening opleveren.
Voor innovatie heeft Enschede een innovatiefonds dat kan beschikken over drie miljoen euro. De investeringen van het fonds zijn bedoeld om het maatschappelijke en economisch effect van projecten te vergroten.

Samen besturen
Het college wil nauw samenwerken met vertegenwoordigers van vele andere instellingen, ondernemers en burgers in Enschede. B&W is daarom in aanloop naar de programmabegroting in gesprek gegaan met partners en ondernemers over de zes voorbeeldprojecten.
Verder hebben gesprekken plaatsgevonden met diverse partners en organisaties over de ambities van het college en het 10-punten programma, innovaties en vernieuwende werkwijze met partners, effecten crisis en rijksbezuinigingen op de gemeentelijke financiën en onderwerpen die door de gesprekspartners zelf zijn aangedragen. Bovendien zijn ook Enschedese burgers uitgenodigd om via het digitale platform te reageren op de uitkomsten van deze gesprekken en om zelf ideeën in te brengen voor deze programmabegroting.

Investeren en ombuigen
Binnen de gemeentelijke beleidsprogramma's is sprake van investeren en ombuigen. Het programma Economie en Werk heeft als hoofddoelstelling te werken aan een sociaal en economisch sterk Enschede. Dat gebeurt door de economische structuur en innovatiekracht van Twente te versterken en werkgevers te stimuleren en te faciliteren om uitkeringsgerechtigen aan werk te helpen. In totaal besteedt Enschede 213,5 miljoen euro aan dit programma. In 2011 staat daar een bezuiniging tegenover van 970.000 euro. De bezuinigingen komen uit een versobering van de woninginrichtings-kosten vanuit de bijstand, door een gedeelte van DCW anders te financieren en door het startersbeleid voor nieuwe ondernemers af te bouwen.
Het programma Ontwikkelen en Opgroeien heeft tot doel alle inwoners in staat te stellen zich te ontplooien en te ontwikkelen. De totale begroting voor O&O is 60,4 miljoen euro en de bezuinigingen voor 2011 zijn EUR 53.000. Deze bezuinigingen worden opgeleverd door minder vaak de jeugdmonitor uit te geven en door het vervallen van de nieuwbouw van Lammerinkswonner.
Wijkontwikkeling, Zorg en Welzijn wil er voor zorgen dat burgers meer aan zet zijn in hun eigen leefomgeving. Met een budget van bijna 66 miljoen euro wordt de leefbaarheid en veiligheid van wijken bevordert, het stadsdeelgewijs werken, burgerparticipatie en zelfredzaamheid versterkt en aan mensen die het alleen niet redden maatschappelijke ondersteuning geboden. Voor 2011 levert dit programma één miljoen euro in op het gebied van individuele voorzieningen zoals huishoudelijke hulp, scootmobielen en woningaanpassingen.
Het programma Stedelijke Ontwikkeling met als doel Enschede te versterken als dé stad van het Oosten heeft in totaal 60,5 miljoen te besteden. Geïnvesteerd wordt o.a. in Roombeek, de binnenstad, bereikbaarheid, het maken van aantrekkelijke woonomgevingen en het bouwen van duurzame en levensloopbestendige woningen. De korting op het programma Stedelijke Ontwikkeling bedraagt EUR 125.000 door lagere kosten voor planschade en minder ruimtelijk beleid. Het programma Leefomgeving met een totale uitgave van bijna 72 miljoen euro is het `visitekaartje van Enschede'. Leefomgeving werkt bijvoorbeeld aan de duurzaamheiddoelstellingen van de gemeente en wil samen met burgers, bedrijven en instellingen de openbare ruimte beheren en onderhouden. Door minder regelgeving, een lager kwaliteitsniveau van klinkerwegen en een bijdrage uit de afvalstofheffing voor het opruimen van zwerfafval, buigt dit programma 397.000 euro om. Het programma Dienstverlening is er voor om zo snel en doelmatig mogelijk de publieksvragen af te handelen. Door efficiënter te werken in het Gemeentelijk Contactcentrum wordt EUR 200.000 bespaard op een totale begroting van bijna 7,5 miljoen euro.
Bestuur en Middelen, waar o.a. de brandweer en veiligheid onder vallen, bezuinigt in 2011 eenmalig op de brandweerposten Noord en Boekelo EUR 357.000, dit zolang beide posten nog niet zijn opgeleverd. In 2013 en 2014 moet dit programma één miljoen, respectievelijk twee miljoen inleveren op de bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie.

In gesprek met
De gemeenteraad besluit over de programmabegroting op 15 november. De conceptprogrammabegroting is vanaf vrijdag 22 oktober digitaal in te zien op www.enschede.nl/programmabegroting. Iedereen kan via het digitale platform www.enschede.nl/ingesprekmet reageren op de voorstellen. Daarnaast geeft de gemeenteraad op 1 november de mogelijkheid om mondeling inbreng te hebben. Vooraf aanmelden bij de griffie is wel nodig. Ook is op 3 november een bijzondere raadsvergadering. In een interactieve bijeenkomst kan men vooraf en tijdens deze sessie reageren via bijvoorbeeld Twitter op stellingen over de gevolgen van de programmabegroting.
Op 8 november behandelt de gemeenteraad in een vergadering van de Stedelijke Commissie de programmabegroting.