Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Nieuw Elsevier-onderzoek: OLVG in top 15 van Nederland

Amsterdam, donderdag 21 oktober 2010

Het weekblad Elsevier presenteert vandaag een geheel vernieuwd onderzoek 'De beste ziekenhuizen', gebaseerd op openbare informatie van ziekenhuizen zelf. Veilig, nauwgezet bij de medische zorg, betrouwbaar als organisatie en optimaal als voorlichter voor de patiënt. Dat is het profiel van een goed ziekenhuis volgens Elsevier.

Het onderzoek is opgesplitst in de onderdelen Medische zorg (Veiligheid en Effectiviteit) en Patiëntgerichtheid (Wachttijden en Dienstverlening). Daarnaast is ook gekeken naar zorgzwaarte, financiële positie van het ziekenhuis en ervaringen van patiënten. Deze laatste drie elementen zijn niet meegenomen in de eindbeoordeling. Overall scoort het OLVG goed en behoren we volgens Elsevier tot de 15 beste ziekenhuizen van Nederland.

Op het gebied van Medische zorg krijgen we de hoogste score. Dat wil zeggen dat bij het OLVG de veiligheid van de patiënt voorop staat, we zorgvuldig werken en goed registreren wat er gebeurt bij polibezoek en opname. Voor wat betreft Patiëntgerichtheid krijgen we de twee na hoogste score. De patiënt in het OLVG wordt volgens Elsevier goed voorgelicht en betrokken bij de eigen behandeling. Daarentegen hebben we niet de kortste wachttijden.

Voor het eerst bracht het weekblad, met ondersteuning van bureau SiRM, alle openbare informatie over ziekenhuizen bij elkaar. Voor de eindbeoordeling is geput uit de 'prestatie-indicatoren' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, uit het programma Zichtbare Zorg en uit gegevens over wachtlijsten. Voor de beoordeling tellen alleen indicatoren mee die iets zeggen over het ziekenhuis als geheel. Afzonderlijke aandoeningen en behandelingen bleven buiten de beoordeling. Eerst moet meer bekend zijn over kenmerken van de patiënten per ziekenhuis.

Kijk voor meer informatie op www.elsevier.nl.