Gemeente Almere

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Van der Kamp

21-10-2010

Onderscheiding van der Kamp Tijdens de presentatie van het Sweelinck Monument heeft burgemeester Jorritsma op woensdag 18 oktober de heer Van der Kamp benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het Sweelinck Monument is een zesdelige Nederlandstalige CD-boekuitgave met al het vocale werk van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) op zeventien CD's, uitgevoerd door het Gesualdo Consort Amsterdam onder leiding van Harry van der Kamp.

Bij de presentatie van het Sweelinck Monument heeft de heer Van der Kamp het eerste exemplaar van de complete set aangeboden aan koningin Beatrix. Dit gebeurde in een besloten bijeenkomst in de Oude Kerk in Amsterdam.

Achtergrond van Harry van der Kamp

In het leven van de vocalist, de heer Harry van der Kamp, loopt de componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck als een rode draad door zijn leven. Zo studeerde hij aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en maakte hij kennis met zijn vocale werken in Cappella Amsterdam. In de jaren tachtig richtte hij het Gesualdo Consort op, dat zich ontwikkelde tot een internationaal vocaal ensemble, gespecialiseerd in Oude Muziek. Op dat terrein heeft hij uitgebreid wetenschappelijk onderzoek verricht. Zo kwam hij weer in aanraking met J.P. Sweelinck, een belangrijk en internationaal bekende componist uit de 16e/17e eeuw. De heer Van der Kamp heeft zich grondig verdiept in tekst en muziek. Vervolgens heeft hij een plan opgesteld om met het Gesualdo Consort voor het eerst alle vocale muziek van Sweelinck eenduidig en in de originele versie op geluiddrager te zetten. Hiervoor werd de J.P. Sweelinck stichting opgericht. Het gehele vocale werk werd geregistreerd op zeventien CD's, die worden uitgegeven in zes boeken. Dat deze uitgaven een bijzonder klassiek hoogstandje zijn, blijkt uit het feit dat de eerste uitgave is bekroond met de Edison Klassiek. Het complete oeuvre is nu voltooid en is op 18 oktober jl. aangeboden.