Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


in de politiek

---

Jongeren in de politiek

21 oktober 2010

54 leerlingen van Scholengemeenschap Reigersbos waren een dagje raadslid. Raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende organisaties wijdden de leerlingen in op woensdag 20 oktober in de wereld van de stadsdeelpolitiek.

's Ochtends om 09.00 uur begon hun werkdag als politicus. Na de verschillende presentaties gingen de leerlingen in groepjes aan de slag met hun eigen plannen. Hun opdracht was om per groepje een plan uit te werken dat betrekking had op hun directe omgeving en waar zij een bijdrage aan wilden leveren. Het gezamenlijk gekozen thema was `veiligheid'. In een speciale raadsvergadering presenteerden de verschillende partijen hun plannen met bijbehorende begroting aan elkaar en aan het publiek. Het publiek heeft een stem uitgebracht voor het plan met de beste aanpak. Daarna probeerden de partijen net als in een echte raadsvergadering elkaar te overtuigen van hun standpunt en waarom hun plan op die manier uitgevoerd moest worden. Uiteindelijk werd er een gezamenlijk besluit genomen en werd er een winnaar gekozen. Het stadsdeel heeft EUR1250, - beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het winnend plan.

Er waren vijf werkgroepen van tien leerlingen die elk een plan hadden uitgewerkt dat gekoppeld was aan het thema Jeugdparticipatie en Veiligheid. Alle vijf groepen hadden een eigen aanpak en eigen visie op het thema Jeugdparticipatie en Veiligheid. Ook was er een persgroep aanwezig die een krant heeft uitgebracht van de wegwijsdag. Het winnende plan is van groep 4; ZoBijlmer.

Het was een enerverende dag en zoals één van de jongeren zei: "Het is leuk om te zien dat je echt iets kunt doen, dat je iets kunt veranderen in je eigen buurt. We weten wel wat we willen verbeteren, en dan is het extra leuk om daar aan te kunnen werken."

Wegwijs in het stadsdeel
Het project heet `Wegwijs in het stadsdeel' en wordt uitgevoerd door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Het doel is om jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Daarnaast is het een goede mogelijkheid om jeugdparticipatie te vergroten. Dit is de vijfde keer dat Zuidoost `Wegwijs in het Stadsdeel' aanbiedt.


---