Gemeente Hoogezand-Sappemeer

HS onderzoekt samenwerking duurzame energieprojecten (persbericht 051, 2010)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat onderzoek doen naar de haalbaarheid van duurzame energieketens in De Groene Compagnie. Het Eems-Dollard Energie-project âNachhaltige Energie Nederland Duitslandâ (NEND) heeft hiervoor een subsidie afgegeven.

De gemeente is ruim twee jaar geleden samen met de provincie Groningen gestart met een energiepilot voor De Groene Compagnie. Hiervoor heeft de TU Delft de âEnergiepotentiestudie De Groene Compagnieâ opgeleverd in juni 2009. Genoemd rapport biedt een breed pallet aan mogelijkheden om duurzame energie te gebruiken in De Groene Compagnie. Om dit naar de praktijk te vertalen heeft de gemeente aangehaakt bij het NEND-project. Nu de aanvraag gehonoreerd is beschikt de gemeente over een subsidiebedrag van ⬠149.000,=. Dit bedrag wordt gebruikt om een aantal van de mogelijkheden op hun praktische haalbaarheid te onderzoeken.

In hoofdlijnen komt deze tweede fase van de energiepilot er op neer dat potentiële leveranciers van duurzame energie, intermediairs en eindgebruikers actief worden benaderd en geïnteresseerd om samen met de gemeente duurzame energieprojecten voor De Groene Compagnie te realiseren. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan energie uit biomassa, zonne-of aardwarmte of hergebruik van restwarmte. Het haalbaarheidsonderzoek moet duidelijkheid geven over de economische, juridische en technische uitvoerbaarheid van de plannen. Hierbij worden ook bedrijven binnen en buiten de gemeentegrenzen benaderd.

Doelstelling van het Europese NEND-project in het algemeen is; Het stimuleren van innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, het stimuleren van de economie en het opstarten van een grensoverschrijdende samenwerking in onze regio. Het is dan ook nadrukkelijk de bedoeling dat anderen van onze ervaringen kunnen leren en profiteren. Het project wordt ondersteund door de Duitse en de Nederlandse overheid.