VU medisch centrum

Intensive care ondergaat metamorfose

21 oktober 2010

Meer bedden, ruimere kamers en verbetering van het comfort voor patiënten, bezoekers én medewerkers: de afdeling intensive care volwassenen (ICV) krijgt in de komende drie jaar een totaal vernieuwde afdeling. "De afdeling is straks klaar voor de toekomst", zegt Wessel Koopmans, manager planontwikkeling en huisvestingsbeleid bij projectbureau huisvesting.

Harry de Kieviet (links) legt Toon van Galen de verbouwingsplannen uit Foto: Mark van den Brink "De ICV voldoet nu ook, maar het kan allemaal een stuk beter en comfortabeler. Bovendien moet de ICV voldoen aan nieuwe technische eisen en krijgen patiënten en personeel meer ruimte rond de bedden. Het doel van de verbouwing is om een grotere ICV-afdeling te creëren met meer bedden. In totaal zijn er straks 32 bedden voor intensive care en 12 voor 'medium care'. Van de MC-bedden kunnen we op termijn ook IC-bedden maken op het moment dat er meer capaciteit nodig is. Na de verbouwing is de ICV weer klaar voor de toekomst", aldus Wessel Koopmans.

Drie fasen
De verbouwing van de ICV wordt verdeeld over drie fasen van een jaar, zodat het ziekenhuis zo goed mogelijk door kan functioneren. Uiteindelijk wordt de hele zevende bouwlaag omgetoverd tot een nieuwe ICV-afdeling. De verbouwing van 7C is op 1 oktober van start gegaan. Daarna volgen 7B en 7D.
"In verband met de overlast wordt de onderliggende afdeling steeds verhuisd naar een alternatieve locatie. Nu heeft bijvoorbeeld 6C tijdelijk een andere plek gekregen. We zijn enorm aan het schuiven, dus veel medewerkers krijgen met deze verbouwing te maken."

Verhuizingen
Voor het personeel brengt de verbouwing zeker enige overlast met zich mee. "We doen bijvoorbeeld wat sloopwerk om ruimten opnieuw in te kunnen delen en dat geluid verplaatst zich met name in de toren waar je bezig bent. Patiënten vetrekken gemiddeld na zes of zeven dagen weer, dus het personeel heeft daar het meeste last van. We zullen iedereen zo goed mogelijk informeren over de werkzaamheden en de omleidingen die daarmee gepaard gaan. Eén keer in de paar weken voeren we bouwoverleg met alle betrokkenen om ze te vertellen wat er komen gaat." Volgens Wessel Koopmans kunnen de medewerkers van de ICV-afdeling zich verheugen op een prachtige nieuwe afdeling. "Niet alleen technisch van hoogstaande aard, maar ook voor wat betreft inrichting en ruimte. De nieuwe afdeling krijgt veel daglicht en wordt ingericht volgens het 'bright site' principe, de VUmc-vertaling van een 'healing environment', met mooie kleuren en materialen. De familie wordt straks ontvangen door een hostess en kan worden opgevangen in speciale familiekamers. We verbeteren dus niet alleen de zorg voor de patiënten, maar ook voor de direct betrokkenen. Het is niet niks als een familielid ineens op de intensive care belandt."

Hele klus
Ook voor het personeel komen er goede voorzieningen, zoals overdrachtruimtes en koffiekamers. Een flinke stap vooruit. "Al met al is de voorbereiding van jaren om tot uitvoering van het bouwtraject te komen een hele klus geweest. We zullen die tot een goed einde brengen met honderd procent ondersteuning van de ICV-afdeling zelf en projectleider Harry de Kieviet, projectbureau huisvesting."

Jeroen Kleijne
bron: Tracer