GroenLinks


Schipholbrand: beter naar personeel luisteren ter voorkoming van ramp

Donderdag 21 oktober 2010, 16:37u - Linda Voortman
* schiphol

Vrijdag verschijnt een nieuw boek over de Schipholbrand in 2005. Uit een reconstructie blijkt dat het personeel van het cellencomplex al enkele weken voor de fatale brand de directie in een enquête heeft gewaarschuwd voor de gebrekkige brandveiligheid en onervaren personeel. GroenLinks wil weten of de Onderzoeksraad kennis heeft kunnen nemen van de personeelsenquête en wat de directie van het cellencomplex precies heeft gedaan met deze signalen. Tweede Kamerlid Linda Voortman: "Ik hoop dat men echt lering getrokken heeft uit de reconstructie om een herhaling van deze ramp in de toekomst te voorkomen."

Tijdens de fatale nacht van 25 op 26 oktober 2005 stapelde zich fout op fout, waardoor uiteindelijk elf gedetineerden omkwamen en velen gewond raakten. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid constateerde al dat er geen of minder slachtoffers te betreuren waren, indien de betrokken overheidsinstanties aandacht hadden besteed aan de brandveiligheid van het cellencomplex. GroenLinks stelt Kamervragen over de reconstructie en de personeelsenquete aan de minister van Veiligheid en Justitie.

Vragen van de Kamerleden Voortman en Dibi (beiden GroenLinks) aan de minister van Veiligheid en Justitie over de reconstructie van de Schipholbrand:


1. Kent u het bericht dat personeel van het cellencomplex op Schiphol Oost enkele weken voor de dramatische Schipholbrand van 25 op 26 oktober 2005 de directie al had gewaarschuwd voor een gebrek aan leiding en onervaren collega's, waardoor ten tijde van de brand fout op fout gestapeld werd?

2. Wat is er destijds precies gebeurd met deze personeelsenquête, waarin de werknemers meer aandacht vroegen voor het gebrek aan leiding op de werkvloer, onervaren collega's en gebrekkige aandacht voor de brandveiligheid in het complex?

3. Heeft de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die uiteindelijk constateerde dat er geen of minder slachtoffers waren gevallen als de brandveiligheid van het complex de aandacht had gekregen van de betrokken instanties, kennis kunnen nemen van de personeelsenquête, waarin deze waarschuwingen zijn verzameld?

4. In hoeverre is de uitvoeringspraktijk op dit punt verbeterd ten opzichte van de praktijk vóór de Schipholbrand? Welke maatregelen stelt u zich voor om signalen vanuit de medewerkers van vergelijkbare overheidsorganisaties snel en serieus te beoordelen en indien nodig te verwerken in de uitvoeringspraktijk?