Plant Research International



DNA-merker voor resistentie tegen belangrijke lelie-ziekte gevonden
21 okt 2010
Onderdeel: Plant Research International

Onderzoekers van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben in samenwerking met Nederlandse lelieveredelingsbedrijven een DNA-merker ontwikkeld waarmee het eenvoudiger wordt om lelierassen te ontwikkelen met resistentie tegen de verwoestende fusarium schimmel.

Foto: Lelie-rassen verschillen enorm in hun resistentie tegen fusarium. Dankzij de DNA-merker kan snel en eenvoudig voorspeld worden of een lelie-plant resistent is.

De doorbraak wordt binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plant Breeding. De onderzoekers publiceren daar de eerste uitgebreide genetische kaart van lelie en de eerste bruibare DNA-merkers voor de veredeling van siergewasen. De nieuwe genetische kennis komt ten goede aan de duurzamere productie van leliebollen én
-snijbloemen.

Lelie is wereldwijd één van de belangrijkste siergewassen. Nederland is wereldwijd marktleider in de productie en verkoop van leliebollen. Daarnaast telen veel Nederlandse glastuinbouwers lelies voor de snijbloemen.

Fusarium, of bolrot, is een veel voorkomende ziekte, die de lelieplanten vanuit de bodem aantast. De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Fusarium oxisporum. Om de ziekte te voorkomen, moeten leliebollen chemisch behandeld worden tegen de schimmelziekte.

Binnen de groep lelierassen die onder het type âAziatische leliesâ vallen, zijn rassen bekend met resistentie tegen de fusariumschimmel. âAziatische leliesâ zijn ook gebruikt bij het maken van kruisingen met zogenoemde longiflorum-lelies. Die lelies horen tot een heel andere leliesoort. De rassen die het resultaat zijn van deze soortkruising, worden LA-hybriden genoemd. Tussen deze LA-hybriden zitten óók rassen met resistentie tegen fusarium.

Bij het maken van de genetische kaart van lelie, ontdekten de onderzoekers een zogenaamde DNA- merker, waarmee via een analyse in het lab voorspeld kan worden of een lelieplant resistent is tegen fusarium. Die voorspelling kan gedaan worden zónder dat de planten in dure en arbeidsintensieve schimmeltoetsen onderzocht hoeven te worden.

De Wageningse onderzoekers, geleid door eerste auteur Arwa Shahin, ontdekten dat de DNA-merker bij de Aziatische lelies én de LA hybriden gebruikt kan worden voor de selectie van planten met resistentie tegen fusarium. Daarmee is de merker bruikbaar voor ongeveer de helft van alle lelie-veredelingsprogrammaâs. Als de DNA-merker toegepast wordt, kan de ontwikkeling van resistente rassen versneld worden. Dat komt ten goede aan de duurzame productie van leliebollen én âsnijbloemen omdat de chemische behandeling van de bloembollen dan verminderd kan worden.

De onderzoekers werken nu aan DNA-merkers voor andere eigenschappen, zoals resistentie tegen andere schimmelziekten en tegen verschillende virussen. Als lelieveredelaars via één DNA-analyse meerdere eigenschappen kunnen voorspellen, wordt het voor de veredelingsbedrijven aantrekkelijk om de DNA-merkers in de praktijk toe te passen.

---