Nederlands Jeugdinstituut


Zelfevaluatie, Coaching en Beoordeling

21 oktober 2010

Nieuw instrument verbetert kwaliteit kinderdagverblijven

Steeds meer kinderen gaan naar kinderdagverblijven of peuterspeelzalen. Deze explosieve groei leidt tot nieuwe taken en andere kwaliteitseisen van de kinderopvang. Om de kwaliteit te kunnen evalueren en beoordelen heeft het Nederlands Jeugdinstituut het instrument Zelfevaluatie, Coaching en Beoordeling ontwikkeld. Een praktisch instrument dat veel inzicht verschaft in het reilen en zeilen van het kinderdagverblijf. Het instrument sluit aan bij actuele beleidsontwikkelingen, zoals de wet 'Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie' (OKE). Het instrument is tot stand gekomen met subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap/OCW.

Het instrument Zelfevaluatie, Coaching en Beoordeling brengt kwaliteitsaspecten van het kinderdagverblijf in kaart, zoals de volwassene-kindinteractie, de speelleeromgeving, het dagschema en ouderbetrokkenheid. Aan de hand van scores op een vijfpuntsschaal krijgt u inzicht in de kwaliteit van de genoemde aspecten. Pedagogisch medewerkers kunnen het instrument gebruiken voor zelfevaluatie. Locatiemanagers, pedagogisch stafmedewerkers en trainers kunnen het instrument gebruiken voor coaching en beoordeling. Het instrument is een bewerking van de Amerikaanse 'Program Quality Assessment' (PQA), een wetenschappelijk onderbouwd instrument om de invoering van educatieve programma's te begeleiden en te beoordelen.

Bestellen

Het instrument Zelfevaluatie, Coaching en Beoordeling is ontstaan onder eindredactie van Anke Boon-van Duyn en Nelleke Brandenbarg, beiden werkzaam bij het Nederlands Jeugdinstituut. Het instrument is kosteloos te downloaden of te bestellen als handzaam boekje à EUR9,95, via de website www.nji.nl/publicaties.