Maasgouw winnaar landschapsprijs de 'Juichwilg'

21/10/2010 17:30

Landschapsbeheer Nederland

De Limburgse gemeente Maasgouw is winnaar van de 'Juichwilg', de landschapsprijs van Landschapsbeheer Nederland voor de best presterende gemeente. Volgens de jury is de gemeente Maasgouw bijzonder actief met behoud en waar mogelijk ontwikkeling van biodiversiteit zoals bij het herstel van de Beegderheide, het realiseren van veilige oversteekplaatsen voor bevers (bevertunnels) en het uitvoeren van een meerjarenprogramma voor landschapsverbetering met speciale aandacht voor bijzondere soorten planten en dieren (Maasgouw Mooier). De juryvoorzitter Theo Beckers, voorzitter Landschapsbeheer Nederland, feliciteerde de gemeente met de inspirerende en deskundige wijze waarop zij zich inspant voor biodiversiteit en het betrekken van de bewoners daarbij. De prijs van 5.000 euro is op 21 oktober uitgereikt aan John van den Berg van de gemeente Maasgouw tijdens het symposium "Het Landschap Ben Je Zelf". Het symposium, georganiseerd door Landschapbeheer Nederland, stond dit jaar in het teken van behoud van biodiversiteit in het cultuurlandschap. De gemeente gaat het geldbedrag besteden aan een nog nader te bepalen lokaal initiatief dat zich richt op behoud van biodiversi-teit.

De jury heeft bij de beoordeling gelet op eigen inzet en inspanningen van gemeenten, de mate waarin zij er in zijn geslaagd burgers te betrekken bij het versterken van de biodiversiteit en de mate waarin de inspanningen hebben geleid tot concrete resultaten. Maasgouw is gekozen uit een totaal van 12 genomineerde gemeenten: één uit iedere provincie. Deze nominaties zijn gedaan door de provinciale organisaties Landschapsbeheer.

Maasgouw ontvangt de prijs omdat ze - zoals gezegd - bijzonder actief is met biodiversiteitprojecten en echt resultaat heeft weten te behalen. Op de Beegderheide is een forse toename vastgesteld van karakteristieke soorten van droge en natte heide en vennen, zoals de klokjesgentiaan, de moeraswolfsklauw en het moeras-hertshooi. Het meerjarenprogramma voor landschapsherstel Maasgouw Mooier kwam tot stand in nauwe wis-selwerking met plaatselijke belangengroepen en deskundigen. Bij het opstellen van het plan en het beschrijven van maatregelen is nadrukkelijk ook gebruik gemaakt van de kennis, ideeën en suggesties van de plaatselijke bewoners. En verder voorziet het programma in een reeks van concrete activiteiten gericht op burgerparticipatie en verbreding van het draagvlak voor landschapszorg. Plaatselijke vrijwilligersgroepen krijgen indien gewenst ondersteuning bij het organiseren van vrijwilligerswerkdagen. Voor bedrijven en personeelsverenigingen kunnen werkdagen in de natuur georganiseerd en begeleid worden. Verder zijn er drie scholen die met hulp van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg (IKL) en lokale vrijwilligers deelnemen aan het adoptieproject voor landschapselementen, met een jaarlijkse werkdag voor de leerlingen in een door de school geadopteerde landschapselement. Nadrukkelijk worden ook de mogelijkheden bekeken voor de inzet van scho-lieren in het kader van hun maatschappelijke stage.

Investeren in landschap en biodiversiteit loont. In Limburg begrijpt Maasgouw dat als geen ander. Op voorbeeldige wijze betrekt de gemeente haar bewoners bij de leefomgeving. Dit komt tot uiting in een samenhangende reeks van maatregelen en activiteiten die aantoonbaar leiden tot een toename van zeldzame en bijzondere planten en dieren. Bewonderenswaardig is bovendien de creatieve wijze waarop ze gebruik weet te maken van de beschikbare faciliteiten en financieringsmogelijkheden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.landschapsbeheer.nl