Symposium Landschapsbeheer: 'Landschap verdwijnt van politieke agenda'

21/10/2010 17:33

Landschapsbeheer Nederland

Landschapsbeheer Nederland (LBN) hield vandaag in Driebergen haar jaarlijkse Symposium 'Het Landschap Ben Je Zelf'. Onderwerp van discussie was biodiversiteit in het cultuurlandschap. Geconcludeerd werd dat er hierbij sprake is van een neerwaartse algemene trend. Bovendien zal er de komende jaren minder geld beschik-baar zijn voor natuur en landschap en is landschap nog meer dan in het verleden beleidsarm geworden. De overheid trekt zich terug en koppelt geen adequate budgetten aan doelen.

Voorzitter Theo Beckers van LBN constateerde dat onze hyperconsumptie ons medeverantwoordelijk maakt voor de achteruitgang van de biodi-versiteit. En dat terwijl we wel hogere eisen stellen aan de kwaliteiten van natuur en landschap. Landschap is, behalve voor biodiversiteit, belangrijk voor gezondheid, regionale identiteit en kwaliteit van leven. De oplossing ligt dan ook erin dat de consument meer burger moet zijn, zich meer medeverantwoordelijk moet voelen voor zijn leefomgeving.

Lichtpunten zijn er ook. Indien gemeenten burgers betrekken bij het op een hoger peil brengen van de biodiver-siteit worden goede resultaten geboekt. Jos Teeuwisse van Soortenbescherming Nederland hield het gehoor voor dat groenblauwe dooradering en vrijwillig natuur- en landschapsbeheer versterking verdienen en zeer posi-tief zijn.

Carla Grashof van onderzoeksinstituut Alterra voegde daar aan toe dat landschap diensten levert en niet alleen een fraai decor is. Die diensten, zoals recreatie en productie, moeten behouden blijven en ook daar-om is behoud van biodiversiteit meer dan gewenst. De oproep daartoe zal meer en meer moeten voortkomen uit betrokkenheid van de burger met zijn landschap, zo onderstreepte ook Ger van den Oetelaar, vanuit zijn ervarin-gen als wethouder in Boxtel.

Specifiek onderdeel van het programma was de uitreiking van de "Juichwilg" de landschapsprijs voor de best presterende gemeente in 2010. Die prijs ging naar de Limburgse gemeente Maasgouw.





http://www.landschapsbeheer.nl