ISSO

ontwerpen van legionellaveilige woningen

Integraal ontwerpen van legionellaveilige woningen

Voorkom opwarming van leidingwater

Elke vakman in de installatie- en bouwsector kent inmiddels wel één of meerdere projecten waarbij legionella voor problemen heeft gezorgd. Juist om dergelijke situaties te voorkomen, organiseert ISSO in januari en februari een instructiebijeenkomst over Integraal ontwerpen van legionellaveilige woningen. Problemen met legionella zijn te voorkomen wanneer de vakwereld de ISSO/SBR-publicatie 811 `Integraal ontwerpen van legionellaveilige woningen' van toepassing verklaart in het gehele bouwproces.

Het tegengaan van ongewenste opwarming van drinkwater is een voortdurend punt van aandacht. Met het verschijnen van een nieuwe versie van NEN 1006 (Algemene voorschriften voor leidingwaterinstallaties) werd in 2002 een eerste stap gezet om leidingwaterinstallaties veilig te ontwerpen en ongewenste opwarming te voorkomen. NEN 1006, die aangewezen is door het Bouwbesluit, geeft voorschriften voor de maximum temperatuur van drinkwater en 'afgekoeld' warmtapwater. Boven een temperatuur van 25oC kunnen bacteriën, waaronder legionella, uitgroeien tot schadelijke concentraties. In de praktijk blijkt het moeilijk om aan deze eis te voldoen. Daarom zijn er, mede op initiatief van Uneto-VNI, verschillende praktische richtlijnen gepubliceerd om aan dit voorschrift te kunnen voldoen.

De praktijk is weerbarstig
De praktijk van de woningbouw blijkt weerbarstig. Het voldoende uit elkaar houden van verwarmingsleidingen en waterleidingen is een zodanig lastige opgave dat de installateur het probleem niet alleen kan oplossen.

Herziene uitgave ISSO/SBR-publicatie 811
De installatiesector en de bouwsector hebben in 2007 adequaat op deze praktische problemen gereageerd door de ISSO/SBR-publicatie 811 te laten ontwikkelen. Tijdens de ontwikkeling kwam naar voren dat er nog concepten ontbraken voor renovatiebouw en gestapelde bouw met stadsverwarming. Begin 2011 verschijnt daarom een uitgebreidere uitgave van ISSO/SBR-publicatie 811 met als nieuwe titel `Integraal ontwerpen van legionellaveilige woningen'.

Koele vloerstroken en vlakken
Het realiseren van concepten om veilige afstanden tussen verwarmingsleidingen en waterleidingen te bewerkstelligen kan men bereiken door te werken met `koele vloerstroken of vlakken'. Dit zijn stroken of vlakken waarin geen verwarmingsleidingen mogen lopen. Dit is niet alleen een zaak van de installateur, maar ook van de ontwerper van het gebouw en de gebouwinstallaties. Bovendien moet dit vroegtijdig in het bouwproces worden meegenomen. Om die reden zijn er ontwerpconcepten ontwikkeld die voorzien in bruikbare en toepasbare oplossingen voor de architect en adviseur, zowel in technisch als organisatorisch opzicht.

ISSO/SBR-publicatie 811 geeft oplossingen
De ISSO/SBR-publicatie geeft niet alleen technische oplossingen, maar zij zet ook duidelijk uiteen hoe u dit in het bouwproces moet organiseren. De opdrachtgever moet dan wel deze publicatie van toepassing verklaren in zijn opdracht naar de architect en de adviseur. Samenwerking en coördinatie tussen architect, aannemer en watertechnisch en cv-installateur zijn onontbeerlijk. Vervolgens zijn ook de werkvoorbereiders, uitvoerders en monteurs op de bouw aan de beurt. Zij moeten goed op de hoogte zijn van wat WEL en wat NIET (meer) mag en wat de mogelijke oplossingen zijn. Het realiseren van de concepten is niet alleen een zaak van de watertechnisch installateur, maar ook van de ontwerper van het gebouw. Daarom zijn ontwerpconcepten ontwikkeld die voorzien in bruikbare en toepasbare oplossingen in technisch en organisatorisch opzicht.

Inhoud van de instructie
De onderstaande onderwerpen komen tijdens de instructiebijeenkomsten aan de orde:

· Hoe waarborgt u de waterkwaliteit en voorkomt u Legionella?
· Welke wetgeving is van toepassing (nieuwe Drinkwaterbesluit)?
· Welke problemen komt u in de praktijk tegen bij het voorkomen van hotspots?

· Waar mogen de cv- en drinkwaterleidingen wel en waar niet lopen?

· Hoe kunt u hieraan voldoen?

· Welke oplossingen staan er in de herziene ISSO/SBR-publicatie 811?

· Hoe moet u dit organiseren?

Voor wie?
De instructie is gericht op installateurs, projectleiders, bouwkundige uitvoerders, technici, werkvoorbereiders en (leidinggevende) monteurs die zich direct of indirect bezighouden met aanleg van cv- en drinkwaterinstallaties.

Uw investering
De deelnameprijs voor de instructiebijeenkomst bedraagt EUR 295,- (ex. BTW).

Locaties en data
Wij kiezen locaties verspreid over het land. De instructies zijn van 13:00 uur tot 16:30 uur.
De data en locaties staan op het aanmeldformulier.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Nadat wij uw aanmelding hebben ontvangen, ontvangt u een schriftelijke bevestiging, de routebeschrijving en de factuur.

Terugkomdag Hotspotvrij bouwen en installeren
Heeft u in 2009 deelgenomen aan de instructiebijeenkomst `Hotspotvrij bouwen en installeren', dan kunt u deelnemen aan de terugkomdag op 18 januari 2011te Rotterdam. Tijdens deze dag worden de belangrijkste wijzigingen t.o.v. de versie uit 2007 toegelicht. De deelnameprijs bedraagt EUR 195,00. U kan zich opgeven via instructies(at)isso.nl

In-company
ISSO kan deze instructiebijeenkomst ook `in-company' verzorgen tot een maximale groepsgrootte van 30 personen. U kunt daarvoor een offerte aanvragen bij Susanne Suvaal, s.suvaal(at)isso.nl

ISSO