Gemeente Hoorn

Gedeputeerde Driessen enthousiast over waterwoningen Schelphoek

Op 21 oktober bracht gedeputeerde mevrouw L. Driessen een werkbezoek aan Hoorn. Voor mevrouw Driessen, die o.a. ruimtelijke ordening in haar portefeuille heeft, was de rondrit die zij samen met wethouder R. Louwman in en rond Hoorn maakte een uitgebreide kennismaking met de stad. Op het programma stonden de ontwikkeling rond het stationsgebied (De Poort van Hoorn) en het plan voor de bouw van waterwoningen in de toekomstige jachthaven Marina Kaap Hoorn. Wethouder Louwman spreekt van een vruchtbaar bezoek.

Waterwoningen Met de aanleg van de nieuwe jachthaven Marina Kaap Hoorn is begin 2007 gestart. Tussentijds is de beoogde exploitant van de haven afgehaakt. De zoektocht naar andere kandidaten heeft nog niet tot resultaat geleid. De werkzaamheden aan de haven liggen sinds een half jaar stil. Het idee voor waterwoningen als integraal onderdeel van de jachthaven kreeg steun van de Hoornse gemeenteraad. Omdat de raad van oordeel was dat de woonfunctie ondergeschikt moest blijven aan de havenfunctie werd het maximaal aantal woningen op 25 gesteld. Aangezien de provincie geen medewerking wilde verlenen aan waterwoningen in de jachthaven, kwam er een nieuw plan: een hotel met 20 kamers en 16 boothuizen. Deze functies zijn opgenomen in het bestemmingsplan. Voor een hotel is echter geen belangstelling en datzelfde geldt voor de 16 geplande boothuizen. Wellicht dat het oorspronkelijke idee van waterwoningen de havenontwikkeling een positieve impuls kan geven. Gedeputeerde Driessen liet weten dat zij positief staat tegenover dit plan. Zij adviseert het gemeentebestuur van Hoorn opnieuw een aanvraag bij de provincie in te dienen, die vervolgens wordt getoetst op kwaliteitseisen zoals een goede inpassing in natuur en landschap.

Poort van Hoorn In juni 2008 heeft de Task Force Ruimtewinst (TFR) zijn ruimtelijke visie op het stationsgebied officieel aan het gemeentebestuur overhandigd. In de visie wordt de toegankelijkheid van het gebied verbeterd, de functie als vervoersknooppunt verstrekt en de bebouwing geĂŻntensiveerd. In de afgelopen periode zijn de verschillende onderdelen uit de visie op haalbaarheid onderzocht. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft de raad besloten de TFR-visie verder uit te werken in een structuurvisie. Gelijktijdig wordt de realisering van onderdelen van de structuurvisie in tijd naar voren gehaald. Het belangrijkste onderdeel daarbij is de nieuwe ontsluitingsweg voor de binnenstad. Tijdens het gesprek met de gedeputeerde heeft wethouder Louwman haar inzicht gegeven waar de gemeente met de plannen voor De Poort van Hoorn staat en afgetast waar de provincie de gemeente (financieel) zou kunnen ondersteunen bij de realisering van de plannen.