Cinemien
All about Yves: Yves Saint Laurent-documentaire vanaf 21 oktober in de bioscoop

Twee jaar geleden overleed één van de grootste designers die de modewereld ooit gekend heeft...Yves Saint Laurent. Met zijn betoverende ontwerpen wist hij vele harten te veroveren en tot op de dag van vandaag drukt hij zijn stempel op het begrip 'mode'. Een inspirator, een begenadigd designer en een intrigerend mens.
In de op 21 oktober a.s. in de Nederlandse bioscopen verschijnende documentaire Yves Saint Laurent - L' Amour Fou, brengt regisseur Pierre Thoretton op adembenemende wijze een glamourous én bitterzoet beeld van deze beroemde Franse modeontwerper tot leven op het witte doek.

YSL
Op 17-jarige leeftijd wint de in Algerije geboren Yves Saint Laurent met een door hem ontworpen cocktailjurk de eerste prijs in een designwedstrijd. Dit doet hem ertoe besluiten om een jaar later, in 1954, zijn geluk te beproeven op de modeacademie van de Chambre Syndicale de la Couture. Daar ontmoet de timide jongeman de grote ontwerper Christian Dior, die hem prompt in dienst neemt. Als Dior in 1957 komt te overlijden, krijgt de dan 21-jarige Saint Laurent de leiding over het modehuis Dior dat op het randje van de financiële ondergang balanceert. Met zijn revolutionaire ontwerpen lukt het Saint Laurent om Dior weer op de kaart te zetten.

Dan treedt het noodlot toe, want in 1960 wordt hij - tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog - opgeroepen voor militaire dienst in het Franse leger. Na enkele weken krijgt de van oorsprong Algerijnse Saint Laurent een zenuwinzinking en wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De leiding over het modehuis Dior wordt hem ontnomen. Hij laat de moed niet zakken en besluit om samen met zijn geliefde Pierre Bergé een eigen merk op te zetten. Met Bergé opent het modehuis dat de beroemde YSL initialen als handelskenmerk draagt.

Schoonheid en verleiding
Dat is het begin van een wervelende carrière, Yves St. Laurent en Pierre Bergé zetten de wereld op z'n kop. Omgeven door hectiek en glamour begeven de geliefden zich van de Parijse catwalk naar Studio 54 in New York, van bohémien Greenwich Village tot magisch Marrakesh in Marokko. Een leven gevuld met vrienden als Mick Jagger en Andy Warhol, doordrenkt van schoonheid en kunst, maar met drugs en bittere melancholie.

In 1993 wordt het modehuis van Yves Saint Laurent voor circa 600 miljoen dollar verkocht aan het farmaceutische bedrijf Sanofi. In 1999 koopt Gucci het YSL-merk en krijgt Tom Ford de leiding over de prêt-à-porter collectie, terwijl Saint Laurent de haute couture lijn blijft ontwerpen. In 2002 trekt Saint Laurent zich terug uit de modewereld en gaat met pensioen, waarna hij op 1 juni 2008 op 71-jarige leeftijd komt te overlijden.
Na het overlijden van zijn geliefde Yves, besluit Pierre afstand te doen van de gezamenlijke kunstcollectie die zij met zo veel passie hadden opgebouwd. In Yves Saint Laurent - L' Amour Fou onthult Bergé de vruchten van hun onophoudelijke zoektocht naar schoonheid en verleiding.

Duik mee in het leven van Yves Saint Laurent en Pierre Bergé aan de hand van talloze authentieke beelden, ontroerende interviews en wervelende modeshows. Proef de intimiteit tussen Yves en Pierre, twee geliefden die onze wereld voorgoed hebben veranderd...

Yves Saint Laurent - L' Amour Fou draait vanaf 21 oktober in de Nederlandse bioscopen.



Cinemien