Ingezonden persbericht


Persbericht 1 april 2010

Noord Nederlandse Dans maakt een nieuw programma met Nynke Laverman

Kruisbestuiving muziek en dans krijgt vorm in Tidal van Noord Nederlandse Dans

In een avondvullend werk brengt Shropshire een combinatie van dans en zang live op het podium. Zangeres Nynke Laverman neemt de muzikale uitvoering voor haar rekening. De tournee van Tidal gaat in première op 21 oktober 2010 in de Stadsschouwburg Groningen en is gedurende enkele maanden te zien in de theaters in Nederland.

De samenwerking tussen Shropshire en Laverman komt voort uit een gedeeld verlangen naar het verleggen van artistieke grenzen. Voor Shropshire is dat het verkennen van de fysieke grenzen van het menselijk lichaam, dit keer gekoppeld aan de muzikale bijdrage van Laverman. Tidal is een avontuurlijke reis waarin zowel choreograaf Stephen Shropshire, zangeres Nynke Laverman én componiste Anne Parlevliet in een arrangement van eigentijdse muziek hun creatieve grenzen oprekken.

Met Friese fado als startpunt heeft Laverman zich verder ontwikkeld naar een muziekstijl met een eclectisch karakter. Dit komt onder andere tot uiting in haar meest recente album NOMADE, waarvoor ze veel erkenning ontving. Ter inspiratie voor dit album bracht zij een maand door met een nomadenfamilie op de steppe van Mongolië, wat leidde tot een mix van westerse popinvloeden, Friese fanfare-elementen en elektronische muziek.

De samenwerking die Shropshire in dit programma aangaat met Laverman belichaamt onder andere de visie van Noord Nederlandse Dans. Hierin worden specifieke accenten gelegd op de samenwerking met andere kunstenaars en het plaatsen van livemuziek binnen de voorstellingen van het gezelschap.