Vrije Universiteit Amsterdam

Brachytherapie voor gelokaliseerde prostaatkanker


* Startdatum: 21-10-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Auditorium


* Titel: l-125 seed implants for prostate brachytherapy. Physical characteristics and relations with post-implant quality of life


* Spreker: M.J. Steggerda


* Promotor: prof.dr. M. Verheij


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Marcel Steggerda vond een methode om de totaal afgegeven stralingsdosis in de prostaat en aangrenzende organen te bepalen.

Inwendige bestraling (brachytherapie) met behulp van in de prostaat aangebrachte radioactieve Jodium-125 bronnen (zogenaamde I-125 zaadjes), is een effectieve behandeling voor de genezing van gelokaliseerde prostaatkanker. De implantatie van deze I-125 zaadjes brengt alleen vaak bepaalde bijwerkingen met zich mee. De uitdaging is om de kans op deze bijwerkingen terug te dringen zonder de genezingskans negatief te benvloeden. Om dit te kunnen realiseren is gedetailleerde kennis van de fysische eigenschappen van deze I-125 implantaten noodzakelijk. Met deze kennis kunnen relaties gelegd worden tussen klinische resultaten en dosisverdelingen en kunnen goed onderbouwde methoden ontwikkeld worden om de ratio van genezingskans en kans op bijwerkingen te vergroten.

Een stap in deze richting is het onderzoek van Steggerda naar de enkele fysische eigenschappen van brachytherapie van de prostaat. Hij bracht de dynamische eigenschappen van zowel de anatomie als het implantaat nauwkeurig in kaart, waarbij hij gebruik maakte van combinaties van echobeelden en beelden van 'computed tomography' (CT) scans. Hij stelde vast dat de verdeling van de stralingsdosis in de prostaat en in de aangrenzende organen veranderde tijdens de behandeling en vond een methode om de totaal afgegeven dosis in deze organen te bepalen.

Steggerda onderzocht de relaties tussen de afgeven dosis en plasklachten (de meest voorkomende bijwerking van brachytherapie van de prostaat) en legde parameters die deze klachten kunnen voorspellen vast. Hij bestudeerde alternatieve brachytherapie technieken die mogelijk minder belastend zijn voor de patiënt. Vervolgonderzoek moet aantonen of bijwerkingen van de behandeling ook daadwerkelijk kunnen worden gereduceerd.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam