Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 18 oktober 2010

Veel activiteiten in Alkmaar tijdens de nationale Fairtradeweek

Op donderdag 21 oktober gaat de landelijke Fairtrade week van start. In het hele land wordt tot en met 31 oktober extra aandacht besteed aan Fairtrade. Fairtrade in winkels bijvoorbeeld, maar ook in supermarkten, bedrijven en op scholen. Het thema van dit jaar is: Fair-wisselen. Zo wordt iedereen opgeroepen om 'normale' aankopen om te wisselen voor Fairtrade aankopen. Alkmaar heeft de hele week, als één van de elf Fairtrade gemeenten in Nederland, verschillende activiteiten rondom Fairtrade in de stad gepland.

(H)eerlijk eten
Eén van deze activiteiten is de Fairtrade Restaurantweek die vanaf maandag 25 oktober plaatsvindt. Restaurants in heel Nederland serveren deze week de (h)eerlijkste gerechten, natuurlijk bereid met Fairtrade ingrediënten. In Alkmaar kunnen we bij Grand Café De Studio genieten van een Fairtrade menu.

Fairtrade@work
Ook op het werk is de opkomst van Fairtrade een belangrijke ontwikkeling, daarom is er op dinsdag 26 oktober de actie Fairtrade@work. Meer dan 2200 bedrijven in Nederland schenken deze dag extra aandacht aan Fairtrade door bijvoorbeeld een eerlijke koffiebreak, lunch of borrel aan te bieden aan hun werknemers. In Alkmaar heeft VSM zich enthousiast bij deze actie aangesloten. Ook het Alkmaarse bedrijf Autoplaza doet mee en binnen de Gemeente geeft cateraar Albron extra aandacht aan Fairtrade.

StoereVrouwen
Zaterdag 30 oktober trekt een StoereVrouwen koopleger de binnenstad van Alkmaar in om Fairtrade raamstickers aan te bieden aan winkeliers die Fairtrade en dus eerlijke producten verkopen. Wethouder Duurzaamheid en Bereikbaarheid Jan Nagengast biedt, vergezeld door StoereVrouwen, de eerste Fairtrade raamsticker aan bij een winkelier die een voortrekkersrol verricht op het gebied van eerlijke handel.

Fairtrade schoolontbijt
In de week van dinsdag 2 tot en met vrijdag 5 november vindt het nationaal schoolontbijt plaats. Dit jaar is dat een Fairtrade schoolontbijt. Op 11 Alkmaarse basisscholen beginnen leerlingen die week één dag met een Fairtrade ontbijt. Op vrijdagochtend 5 november zal wethouder Jan Nagengast op Basisschool Erasmus een hapje mee eten. De leerlingen zullen de wethouder, die zich onder andere inzet voor Fairtrade in de gemeente, vertellen wat eerlijke handel voor hen betekent.

Fairtrade producten
Fairtrade producten zijn verhandeld volgens eerlijke handelsvoorwaarden, zodat kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden de kans krijgen zich op eigen kracht te ontwikkelen en te werken aan een duurzame toekomst.

Voor meer informatie over de Fairtrade Gemeente campagne in Alkmaar, kijk op www.alkmaar.nl/fairtrade