Ingezonden persbericht


Macedonië: 'nieuw' wijnland presenteert zich

Op donderdag 21 oktober organiseert Het CBI samen met Perswijn een eerste proeverij van wijnen uit Macedonië in Nederland. Vooruitlopend op deze bijzondere proeverij probeerden we al vast wat wijnen uit dit land, een van de voormalige deelrepublieken van Joegoslavië, en dat nu zijn eigen boontjes dopt.

Macedonië verkreeg zijn onafhankelijkheid in 1991, zonder het voeren van oorlog met Servië, dat hier vanuit Belgrado de scepter zwaaide. Wel kreeg het nieuwe land het direct aan de stok met buurland Griekenland over het gebruik van de naam 'Macedonië'. Griekenland beschouwt dit als een Griekse naam, die toebehoort aan de streek in het noorden van Griekenland. Omdat dit geschil internationale erkenning tegenhield besloot het land zich voorlopig '"Voormalige Joegoslavische republiek Macedonië' te noemen. Former Yugoslav Republic of Macedonia." Over het gebruik van de naam 'Macedonië' zijn nog altijd onderhandelingen gaande met Griekenland. Maar inmiddels heeft de naam 'Republiek van Macedonië' vrij algemeen ingang gevonden.

Eerste VAK-PERS-proeverij van Macedonische wijnen is op donderdag 21 oktober om 14.00 uur- 17.30 uur in Casa 400 in Amsterdam.

Nieuwe wereld of oude wereld? Geen van beiden of allebei tegelijk?

Macedonië is een land met veel mineralen, rivieren en bergen, en dus een mogelijk grote diversiteit aan terroir. Al sinds de Romeinse tijd wordt hier wijn gemaakt, maar nog niet alle mogelijkheden worden volledig benut. De afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de wijnproductie en de techniek die daar bij komt kijken. Het resultaat is een bloeiende industrie. De wijnliefhebber moet de Macedonische wijnen echter nog ontdekken. Dat kan binnenkort: Tien producenten komen op 21 oktober speciaal naar Nederland om u kennis te laten maken met hun wijnen.

Graag heet de Ambassadeur van Macedonië Dhr Dimitrov u van harte welkom tijdens dit bijzondere evenement.

Locatie: Casa400 (zie www.casa400.nl) nabij Amstelstation Amsterdam. Datum: 21 oktober 2010
Tijd: 14.00-17.30 uur
Begeleide Proeverij Vranec druivenras 13.00 uur op uitnodiging. Aanmelden kan op: www.wijnpers.nl/macedonie

De tien producenten die hun wijnen laten proeven zijn: Tikves
Skovin
Bovin
Filovski
Vardarska Dolina
Ezimit
Stobi
Imako Vino
Popova Kula
Dalvina

Deze 10 producenten vertegenwoordigen ongeveer 95% van de export van het land. Er zijn hiernaast nog zo'n 30 kleinere en lokale wijnhuizen actief. Wijnmakers in Macedonië profiteren van een landklimaat met mediterrane invloeden. De zomers zijn warm, maar 's nachts koelt het af. De lange herfst zorgt voor een volledige rijping van de druiven. In de 24.000 hectare wijngaard groeien vooral inheemse druivenrassen, zoals vranec (blauw) en smederevka (wit). Andere lokale druivenrassen zijn muscat ottonel, rkaciteli, kadarka en regionale specialiteiten zoals zilavka, prokupec en stanushina. Ook zijn in Macedonië internationale druivenrassen aangeplant, zoals merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay, riesling en sauvignon blanc. Kortom, er valt nog veel te ontdekken in dit 'Nieuw Europa'.

Wij hopen u dan ook te mogen verwelkomen op 21 oktober. Kunt u ons laten weten of u aanwezig kunt zijn? Dat kan via www.perswijn.nl/macedonie

Over het CBI en Perswijn
Dit evenement wordt georganiseerd door Perswijn Media en Evenementen in opdracht van het Centrum ter Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden (CBI). Het Centrum ter Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden is een agentschap van het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft als doelstelling bij te dragen aan de economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden door het vergroten van hun export naar Europa. Het CBI verleent hiertoe diensten op het gebied van export marketing en exportmanagement aan het midden- en kleinbedrijf en bedrijfsondersteunende organisaties in ontwikkelingslanden.

Perswijn is het grootste onafhankelijke Nederlandstalige wijnmagazine in de Benelux, dat met een oplage van 12.000 meer dan 25.000 lezers weet te bereiken. Het is het oudste Nederlandse wijntijdschrift dat zich richt op de consument en vakhandel. Door de kwaliteit is Perswijn ook voor de professional -in handel en horeca- een belangrijk en toonaangevend wijnmagazine