Gemeente Meppel


Fairtrade Week 21 t/m 30 oktober

18-10-2010 -
De Fairtrade Week vindt dit jaar voor de vierde keer plaats van 21 tot en met 30 oktober. Het thema van de week is Fair-Wissel. Een week lang wordt Nederland geprikkeld om niet-fairtrade producten om te wisselen voor fairtrade producten.
In Fairtrade Gemeente Meppel vindt ook een aantal activiteiten plaats. De Werkgroep Fairtrade Meppel organiseert diverse activiteiten in deze week om fairtrade onder de aandacht te brengen en het Fair-wisselen te stimuleren.
Ruil eens een week niet-fairtrade producten om voor fairtrade producten. Kies bijvoorbeeld eens voor fairtrade thee, bananen, chocolade of rijst. Of geef een fairtrade cadeautje. Tegenwoordig zijn fairtrade producten bijna overal verkrijgbaar. Niet alleen is het genieten, maar ook worden kleine boeren in ontwikkelingslanden geholpen. Registreer je Fair-Wissel op www.fairwissel.nl en maak kans op een Fairtrade Make-over.

Vervolg meting door scholieren
In de gemeente zijn 37 winkels en horecabedrijven bekend die fairtrade producten verkopen. Ook zijn er bedrijven en organisaties die eerlijk inkopen en fairtrade koffie/thee schenken voor klanten en personeel Op 21 oktober bezoeken scholieren van CSG Dingstede ongeveer 100 andere bedrijven in Meppel om te vragen in hoeverre deze bedrijven bekend zijn met fairtrade en of zij deze zelf ook verkopen of gebruiken. De start van de meting is donderdag 21 oktober om 9.00 uur in de Wereldwinkel en de afsluiting om 15.00 uur in de Portretschilderij, Woldstraat 52.

Fairtrade koffie in stadhuis
Donderdag 21 oktober van 9.30 tot 12.00 uur delen ambtenaren en scholieren van CSG Dingstede in het stadhuis Fairtrade koffie en thee uit aan bezoekers. Wethouder Ton Dohle reikt het eerste kopje fairtrade koffie/thee uit. In het stadhuis staat gedurende de hele Fairtrade Week een kraam met informatie over fairtrade. Op deze manier wil de werkgroep het gebruik van fairtrade producten onder de aandacht brengen en stimuleren.

Acties winkels
De Wereldwinkel sluit aan bij de landelijke acties van de Wereldwinkels en geeft klanten korting op vertoon van een kortingsbon uit een huis-aan-huisfolder. Ook geeft jeanszaak Reykjavik in deze periode korting op aankoop van broeken van het merk Kuyichi. Kuyichi is een van de kledingmerken die is aangesloten bij het MADE-BY label. Deze eerlijke modemerken produceren duurzaam met aandacht voor milieuaspecten en gaan volgens een sociale gedragscode met de werknemers om.

Fairtrade koffie en thee
Bij diverse activiteiten in en om de Fairtrade Week wordt fairtrade koffie en thee geschonken. Bij de opening van de tentoonstelling Beeldschoon Water op 22 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht op 30 oktober en de Natuurwerkdag op 6 november zorgt de gemeente voor een fairtrade drankje met een lekkernij.

Meer informatie
Voor meer informatie kijk op www.fairtradegemeenten.nl, www.fairwissel.nl of bezoek de kraam in het stadhuis.