21 oktober: Exchang e for a Cosmopolitan Future. Amsterdam - Istanbul

20/10/2010 08:45

Stichting Turkije Instituut

Trek een denkbeeldige lijn van de oevers van de Bosporus dwars door Europa en je eindigt aan het IJ. Amsterdam en Istanbul liggen aan weerszijden van Europa, maar de steden delen meer dan water alleen.

Op donderdagmiddag 21 oktober nodigen Urban Cosmopolitans, het Turkije Instituut, Stichting Internationale Culturele Activiteiten SICA , Erfgoed NL en de Gemeente Amsterdam u uit voor het seminar Exchange for a Cosmopolitan Future: Amsterdam - Istanbul. Het seminar vindt plaats in de Vondelkerk te Amsterdam.

Op de agenda staat de rol van cultuur en cultureel erfgoed in het stimuleren van participatie en het managen van diversiteit in hedendaagse Europese steden. Hoe wordt in Amsterdam en Istanbul omgegaan met immigranten, oude minderheden, jonge stedelijke kosmopolieten, en hun claim op op de openbare ruimte? Welke rol spelen de lokale overheid en maatschappelijke organisaties?

Onder leiding van Chris Keulemans gaan sprekers uit Istanbul en Amsterdam hierover in gesprek. Andrée van Es, wethouder Diversiteit en Integratie van de Gemeente Amsterdam, opent het seminar om 12.30u.

Istanbul en Amsterdam zijn beide steden met grote migrantengemeenschappen en een bloeiend cultureel leven. Doel van het seminar is om beleidsmakers en sociaal-culturele instellingen uit deze steden van gedachten te laten wisselen over de rol van cultuur en erfgoed in het stimuleren van participatie en het versterken van sociale cohesie. De positie van tweede en derde generatie immigranten komt daarbij nadrukkelijk aan bod.

De aanleiding is tweeledig: Istanbul is een van de Europese Culturele Hoofdsteden van 2010. In 2012 vieren Nederland en Turkije 400 jaar diplomatieke betrekkingen - in maart 1612 zette Cornelis Haga, de eerste ambassadeur, voet aan wal in Constantinopel. De samenwerking tussen culturele instellingen, podia en individuele kunstenaars in Amsterdam en Istanbul neemt toe - het recente bezoek van burgemeester Eberhard van der Laan aan Istanbul markeert deze ontwikkeling. Veel culturele en maatschappelijke instellingen in heel Nederland én Turkije maken reeds plannen om in 2012 een bijdrage te leveren aan de viering. De bijeenkomst dient ter kennismaking en als startpunt van samenwerking voor culturele en maatschappelijke organisaties in Istanbul en Amsterdam

Het seminar wordt georganiseerd door Erfgoed NL, stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA), het Turkije Instituut en stichting Urban Cosmopolitans en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam

Locatie: Vondelkerk, Vondelstraat 120-D, Amsterdam

Tijd: 11.45 - 16.30u, met vanaf 17.00u een borrel in FOAM.

Voertaal is Engels!

Voor meer informatie gelieve contact op te nemen met Marjanne de Haan, dehaan@turkije-instituut.nl, 070-3122093 of 06-26428625

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.sica.nl/content/exchange-cosmopolitan-future-amsterdam-istanbul