Ingezonden persbericht


Hilversum, 20 oktober 2010

NOG STEEDS WACHTEN 1,3 MILJOEN HAÏTIANEN IN TENTEN

Nederland Helpt Haïti, donderdag 21 oktober om 17.05 uur op Nederland 2

"Na de aardbeving in Haïti ruim negen maanden geleden gaat de wederopbouw eigenlijk te langzaam." aldus Ben Kostwinder, manager EO Metterdaad. "Nog steeds leven er 1,3 miljoen Haïtianen in tenten en provisorische hutjes. Dat zijn er meer dan in de maand na de ramp. Een drama, zeker nu het orkaanseizoen in volle gang is en nog tot december duurt. Bij iedere storm waaien tenten weg en vallen er weer doden. En volgend jaar is er weer een orkaanseizoen....". Kijk voor meer informatie op www.eo.nl/nederlandhelpt.

Op dinsdag 12 januari werd de wereld opgeschrikt door een hevige aardbeving in Haïti met catastrofale gevolgen: ontelbare doden én een land volledig in puin. De beelden waren hartverscheurend. Vele mensen lieten hun hart via EO Metterdaad spreken, waardoor zij 1,7 miljoen euro doneerden. Hiervan is via partnerorganisaties al 1 miljoen euro besteed in Haïti. EO Metterdaad ging terug om te kijken of de gelden goed zijn besteed en of het resterend bedrag voor wederopbouw goed wordt ingezet. Kostwinder: "Met eigen ogen heb ik gezien dat het geld van Metterdaad goed terechtkomt, bij projecten dichtbij de mensen. Het fundament ligt er, maar nog steeds zitten er te veel Haitianen in tentenkampen. Is er dan geen hoop voor Haïti? Jawel, want op kleine schaal krijgen mensen een houten huisje, krijgen ze werk èn zicht op een beter leven. Maar het kan en moet sneller."

Ook Joël Voordewind, kamerlid namens de ChristenUnie, maakt zich zorgen om Haïti en de wederopbouw. "De mensen moeten zo snel mogelijk uit de tentenkampen. Ieder jaar doen veel tropische stormen en orkanen Haïti aan. Nu overlijden er mensen zelfs bij de kleinere tropische stormen. Helaas zijn er een aantal grote knelpunten bij de wederopbouw. Zo gaat het puinruimen in het huidige tempo nog drie tot vijf jaar duren. Grondeigendom is een ander probleem. Het kadaster is vernield en daardoor is het niet altijd duidelijk welk stuk grond aan wie toebehoort. Daarnaast stelt ook de overheid belangrijke beslissingen uit tot na de verkiezingen. Deze factoren vertragen de wederopbouw enorm. Ik wil de hulporganisaties echt oproepen om met vereende krachten de mensen uit de tentenkampen te halen, en te huisvesten in (tijdelijke) veiligere onderkomens, om meer schrijnende situaties te voorkomen. Iemand moet de regie gaan nemen in Haïti."

Het uitgebreide verslag van de besteding van EO Metterdaadgelden en de ontwikkelingen in Haïti zijn te zien in Nederland Helpt op donderdag 21 oktober om 17.05 uur op Nederland 2. Presentatie: Herman Wegter


---

Noot voor redactie,