Raad van State


donderdag 21 oktober 2010
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Amstelkwartier Binnendijks' van de gemeente Amsterdam. Het Amstelkwartier bestaat uit een binnendijks en buitendijks gebied en maakt onderdeel uit van het gebied Overamstel. Het gebied Overamstel wordt omgevormd van een 'traditioneel' werkgebied naar een gemengd grootstedelijk woon-werkgebied. Het grootste gedeelte van het gebied waarvoor het bestemmingsplan geldt, was ooit in gebruik voor rioolwaterzuivering. Dit gebruik is in 2006 beëindigd en het grootste deel van de gronden van Waternet zijn overgedragen aan de gemeente. Het binnendijkse gebied van het Amstelkwartier wordt ontwikkeld tot een nieuwe stadsbuurt waarin gewoond en gewerkt wordt. Het bestemmingsplan maakt de bouw van meer dan 1000 woningen mogelijk en voorzieningen als een hotel, een school en in beperkte mate detailhandel. De eigenaars van een jachthaven en een watersportwinkel in de buurt zijn tegen de plannen. De jachthaven is in het inmiddels goedgekeurde bestemmingsplan 'Overamstel Buitendijks', zoals het heet, 'wegbestemd' en voor onteigening aangewezen. Het 'wegbestemmen' van de jachthaven hangt volgens de eigenaars nauw samen met de ontwikkelingen van het bestemmingsplan 'Amstelkwartier Binnendijks'. Daarom komen de eigenaars tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901660/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Oirschot om op te treden tegen de permanente bewoning van recreatieverblijven op het bungalowpark De Stille Wille. De zitting gaat ook over de gedoogbeschikkingen en de vrijstellingen die het gemeentebestuur aan sommige bewoners heeft verleend om permanent te mogen verblijven op het bungalowpark. De gemeente en de beheerder van het bungalowpark kunnen het al jaren niet eens worden over de permanente bewoning op het park. De beheerder ageert al jaren tegen het beleid van de gemeente. Hij heeft vorig jaar beroep ingesteld bij de rechtbank in Den Bosch tegen het besluit van de gemeente om bepaalde mensen een gedoogbeschikking en vrijstelling te verlenen. De rechtbank heeft in december 2009 de beheerder in het gelijk gesteld. Tegen de uitspraak komt het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ondertussen proberen de beheerder en de gemeente nog wel tot een structurele oplossing van het probleem te komen. Onderling hebben ze afgesproken dat de bewoners voorlopig nog op het park kunnen blijven wonen. (zaaknummers 201001626/1 en 201002053/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Boskoop heeft verleend voor een woonzorggebouw met 43 appartementen en bijbehorende openbare ruimte aan de Boezemlaan in Boskoop. Het woonzorggebouw komt op de zogenoemde Viforlocatie. Een aantal inwoners van Boskoop en de Stichting Landelijk Boskoop zijn het niet eens met het bouwplan. Hun bezwaren zijn vooral gericht tegen de bebouwing van het Viforpark, een van de weinige parken van Boskoop. De massaliteit van het bouwplan heeft volgens hen tot gevolg dat de leef- en woonomgeving er in belangrijke mate op achteruit gaat. De rechtbank in Den Haag heeft in juli 2010 een eerder beroep van de groep tegen de bouwvergunning ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoeken zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008772/2)
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Regionale Afvalstoffendienst Hoeksche Waard voor het veranderen van de werkzaamheden van het afvalbergstation aan de Smidsweg in Westmaas. De verandering van de vergunning heeft betrekking op een uitbreiding van de werkzaamheden van het afvalbergstation met de opslag van kunstofverpakkingen in containers gevuld met huishoudelijk restafval, huishoudelijk gft en kunststofafval afkomstig uit de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Strijen en Oud-Beijerland. Het provinciebestuur heeft met betrekking tot de opslag van tuinafval de voorschriften van de milieuvergunning gewijzigd. Het provinciebestuur is van mening dat de opslag van tuinafval een zogenoemde bodembedreigende activiteit is, zodat in de vergunning is opgenomen dat er een vloeistofdichte vloer moet worden aangelegd op de plaats waar het tuinafval wordt opgeslagen. Tuinafval kan volgens de provincie verontreinigd zijn met pesticiden en verontreinigde grond. Het bedrijf is het niet eens met deze wijziging en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf is het tuinafval uitsluitend afkomstig van particulieren en van snoeiwerkzaamheden van de aangesloten gemeenten, waardoor de kans op verontreiniging met pesticiden nihil zou zijn. (zaaknummer 201004460/1)

14.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sluis heeft verleend voor de bouw van een appartementencomplex met winkelruimte op Boulevard De Wielingen in Cadzand. De begane grond zal worden ingericht als winkelruimte met een omvang van ruim 150 m² en op de overige bouwlagen zullen in totaal zeven appartementen komen. Het complex zal een breedte hebben van bijna 13 meter, een lengte van 18 meter en een nokhoogte van 17 meter. Enkele omwonenden zijn het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur. De rechtbank in Middelburg heeft in mei 2010 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van het hoger beroep verzoeken zij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 20106225/2)