Royal Haskoning


20-10-2010
Royal Haskoning twee keer genomineerd voor Groene Parel Award 2010

Twee energiebesparingprojecten van Royal Haskoning zijn genomineerd voor de Groene Parel Award 2010. Deze duurzaamheidprijs van het Blomberg Instituut, onderdeel van het kennis- en netwerkplatform De Groene Versnelling, beoogt aansprekende klimaatprojecten in de schijnwerpers te zetten.

Royal Haskoning is genomineerd voor twee projecten waarin energiebesparing centraal staat. In het eerste project hebben energieteams in de gemeenten Sittard-Geleen en Stein, samengesteld uit mensen met een uitkering, eenvoudige energiebesparende voorzieningen aangelegd in de woningen van mensen met een laag inkomen. In de periode september 2007 en juni 2010 zijn in totaal 3600 huishoudens bezocht. De winst bleek veelzijdig. In totaal werd in het hele project maar liefst 821.000 kg CO2 per jaar bespaard. Twaalf medewerkers deden nuttige werkervaring op, waardoor drie mensen naar een reguliere baan konden doorstromen. Bovendien besparen de huishoudens met een laag inkomen voortaan minimaal 86 euro per jaar op hun energierekening. Door aanvullende maatregelen kan dit bedrag nog verder oplopen.

Het tweede project dat voor de duurzaamheidprijs in aanmerking komt is `Hoogkerk, duurzaamste wijk' van de gemeente Groningen. In de periode 2009 tot halverwege 2010 zijn door verschillende partijen, waaronder bewoners, bedrijven en scholen,tien energiebesparingprojecten uitgevoerd. Zo maakt één school voortaan gebruik van zonnepanelen en gaan andere scholen dubbel glas plaatsen en energiezuinige verlichting aanbrengen. Het zwembad heeft een zonneboilersysteem gekregen en 60 huishoudens zijn voorzien van een slimme thermostaat waardoor de totale energiebesparing in Hoogkerk flink kan toenemen. Nog meer winst is in zicht omdat bewoners en ondernemers samen in nieuwe projecten inzetten op nog meer permanente energiebesparing. Royal Haskoning was leider van dit project en heeft voor de gemeente Groningen de coördinatie en uitvoering voor haar rekening genomen.

De Groene Parel Award is een initiatief van het Blomberg Instituut, onderdeel van het kennis- en netwerkplatform De Groene Versnelling. De organisatie zet zich in om kennis en ervaring uit lokale klimaatinitiatieven met andere partijen te delen om zo de uitwerking van lokaal en regionaal klimaatbeleid te versnellen.

Belangstellenden kunnen tot 17 november online stemmen op hun favoriete project op www.groeneversnelling.nl/award. De jury maakt op 8 december het winnende project bekend.