Vrijheid, verantwoordelijkheid, en nog beter en goedkoper ook

21/10/2010 08:30

DEGAS

Adviescollege Burgerluchtvaartveiligheid DEGAS

Elk jaar overlijden er in Nederland meer mensen als gevolg van fouten in de zorg dan er wereldwijd omkomen bij luchtvaartongevallen. Wat kunnen de zorg en andere sectoren leren van de luchtvaart. En omgekeerd.

Deze week presenteerde het nieuwe Kabinet zich met het motto 'Vrijheid en Verantwoordelijkheid'. Dit sluit opmerkelijk goed aan bij een van de hoofdconclusies van het advies van adviescollege DEGAS: 'Regels als gestolde ervaring: de noodzaak van een nieuw paradigma', waarin wordt gesteld dat professionals de vrijheid moeten krijgen om hun verantwoordelijkheid te nemen en we juist niet de verantwoordelijkheid weg moeten halen bij mensen door regels "heilig te verklaren".

Veiligheid niet de enige prioriteit

Eén van de uitgangspunten van het advies is dat veiligheid niet de enige prioriteit kan zijn. Hoe maken we onze samenleving niet alleen veiliger, maar ook beter? En wel tegen lagere kosten? En zonder de druk van steeds verder uitdijende regels die allang geen zekerheid meer bieden, maar die neerkomen op gestold wantrouwen?

Het advies van DEGAS is gebaseerd op expertise over veiligheid in de luchtvaart en is heel goed toepasbaar in andere sectoren. Als aanvulling zijn daarom bijdragen opgenomen uit de gezondheidszorg, de jeugdzorg, het onderwijs en uit de sector gevaarlijke stoffen.

Presentatie donderdag 28 oktober in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Aansluitend een debat tussen leden van DEGAS, de zaal en de auteurs uit de verschillende sectoren. Die auteurs zijn Chris Sigaloff vanuit Onderwijs, Clara Pels vanuit Jeugdzorg, Elly Gerritzen vanuit Gevaarlijke Stoffen en Lode Wigersma vanuit Gezondheidszorg

Het debat wordt geleid door Clairy Polak.

Inloop vanaf 14:30, aanvang DEGAS Dialoog 15:00, einde 17:00

Naast de genodigden zijn ook media en politici welkom.

Aanmelden wordt op prijs gesteld.

De gedrukte versie van het advies zal in de zaal beschikbaar zijn.

Een elektronische versie is vanaf heden beschikbaar en wordt desgevraagd met genoegen toegezonden, zij het onder embargo tot 28 oktober.





http://www.adviescollege-degas.nl