Gemeente Haren

Duurzaam gemeentehuis

Het huis van vier seizoenen

21/10/2010

De bouw van het nieuwe gemeentehuis, `Het huis van vier seizoenen' is in volle gang. Op dit moment zijn de bouwers onder meer bezig met de aanleg van de warmte-koude opslag. Reden om even stil te staan bij de aandacht die in het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis is gegeven aan duurzaamheid.

Wat betreft duurzaamheid gaat het gemeentehuis van Haren behoren tot de beste Nederlandse overheidsgebouwen van Nederland. Het ontwerp van het gebouw is erop gericht een compact gebouw te maken waarin het daglicht diep doordringt. De energie-prestatie-coëfficiënt (EPC) is zeker 25% beter dan de voorgeschreven norm. De gebruikte materialen zijn duurzaam en goed te hergebruiken. De duurzame materialen zijn mede in het ontwerp verweven en daardoor soms niet expliciet zichtbaar. Dit geldt wel voor het duurzame karakter van de groentoepassingen. De beplanting in de gevels kleurt met de seizoenen mee. In de keuze van de materialen is rekening gehouden met duurzaamheid. Hout heeft een FSC-keurmerk, beton en het gebruikte staal zijn recyclebaar.

Energie

Frisse lucht wordt vanaf de gevel van het gemeentehuis aangezogen en in de verschillende ruimtes op temperatuur gebracht. Voor de lucht het gebouw weer verlaat, wordt de warmte teruggewonnen. Deze energie wordt vervolgens opnieuw gebruikt om het klimaat in het gebouw te regelen.

In het nieuwe gemeentehuis van Haren worden ook koude en warmte uitgewisseld. Dit bespaart veel energie. Zo kan de overtollige warmte in een kantoor zorgen voor de verwarming van een kouder kantoor.

Onder het Haderaplein wordt daarnaast een warmte-koude opslag gerealiseerd. Deze zorgt ervoor dat de warmte in de zomer wordt opgeslagen en het gebouw gekoeld wordt. 's Winters wordt deze opgeslagen energie gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Groen en water

Bovenop de tweede verdieping komt een zogenaamde `mossedumdak'. Dit dak zuivert de lucht en vormt een buffer voor regenwater. De levende groenwand die in de publiekshal komt, heeft meerdere functies: een oriëntatiepunt, een geluiddemper en een middel om de lucht te zuiveren. De wand vormt de groene long van het gebouw.

Planning

15 december is de geplande verhuisdatum. Op deze dag verhuizen de medewerkers. In 2011 hopen wij u te kunnen begroeten in het nieuwe gebouw.