Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Amsterdam Nieuw-West:
Far West beëindigt activiteiten

Amsterdam, 21 oktober 2010 - De Amsterdamse woningcorporatie Far West zal naar verwachting voor 31 december 2011 haar stadsvernieuwingsactiviteiten in Nieuw- West beëindigen. Een stagnerende koopmarkt is daarvan de oorzaak.

Tien jaar geleden werd Far West opgericht als zelfstandige woningcorporatie met als kerntaken nieuwbouw en renovatie in de vier stadsdelen ten westen van de A10-west (nu: stadsdeel Nieuw-West). De oprichters droegen hun portefeuille in deze wijken over om een grootschalige aanpak van de woningvoorraad in Nieuw-West mogelijk te maken.

Deze aanpak was nodig om de negatieve ontwikkelingen in dit deel van Amsterdam te keren. Samen met de gemeente Amsterdam, de stadsdelen en alle Amsterdamse corporaties werd in 2001 het masterplan Richting Parkstad 2015 gemaakt, om aan de vernieuwing in een periode van ongeveer 15 jaar vorm te geven. Voornaamste doel van dat plan: meer diversiteit in de woningvoorraad door meer koop- en vrije sector huurwoningen aan de woningvoorraad toevoegen.

Sinds twee jaar is de koopmarkt nagenoeg ingestort. Daarmee is het financieel fundament onder de grootschalige aanpak van Far West verdwenen. In samenspraak met de oprichtende corporaties De Key, Rochdale en Stadgenoot is daarom besloten de mogelijkheid te onderzoeken om het samenwerkingsverband Far West te beëindigen. De drie oprichtende corporaties vormen de Ledenraad van Far West. De rechten en plichten van Far West worden overgenomen door de leden van Far West. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft hiermee ingestemd.

In de afgelopen periode bouwde Far West 1400 nieuwe woningen en renoveerde een kleine 1000 woningen. Tot op heden werd daarin 800 miljoen euro geïnvesteerd. Daarnaast was Far West de afgelopen jaren actief rond de wijkaanpak. Dit heeft de economische en sociale positie van Amsterdam Nieuw-West versterkt.

Vervolg
De Raad van Commissarissen zal de Ledenraad van Far West adviseren over het voornemen de samenwerking in de vorm van Far West te beëindigen. Ook wordt de komende weken onderzocht wat de gevolgen van de beëindiging zijn voor de lopende projecten en voor de individuele medewerkers van Far West. De Ledenraad zal zo spoedig mogelijk een definitief besluit nemen.

Als de Ledenraad een definitief besluit neemt, dan is beëindiging van de samenwerking in de vorm van Far West een feit en worden de werkzaamheden in de loop van 2011 beëindigd. De lopende projecten en de resterende woningvoorraad worden in het komende half jaar verdeeld onder de drie oprichters.

Gevolgen van de beëindiging van Far West
Voor de meeste bewoners van Far West-woningen verandert er niets. De woningen worden verhuurd en beheerd door de oprichtende corporaties. Far West blijft als ontwikkelende corporatie aanspreekbaar op de afwikkeling en overdracht van de lopende projecten, tot het officiële moment van overdracht in 2011. Kopers en huurders van woningen in projecten die in aanbouw zijn, kunnen blijven rekenen op hun woning.

De woningcomplexen die momenteel in aanbouw zijn worden afgebouwd en Far West zal zich inzetten om alle gemaakte afspraken over te dragen aan haar rechtsopvolgers, de woningcorporaties die Far West hebben opgericht. Kopers en huurders van woningen in deze projecten kunnen blijven rekenen op hun nieuwbouwwoning.

Directeur Jacques Thielen van Far West betreurt de vroegtijdige beëindiging van het samenwerkingsverband Far West. 'De vraaguitval door de recessie dwingt ons een andere koers te kiezen. Van gebiedsontwikkeling is feitelijk op dit moment geen sprake meer. Een grootschalige aanpak van complete wijken lijkt niet meer van deze tijd. Door uitstel en het wachten op betere tijden wordt beheer en onderhoud de komende jaren belangrijker dan projectontwikkeling. Daarmee droogt de kerntaak van Far West op en zijn we samen tot de conclusie gekomen dat dit de beste weg is.'

Bij Far West werken 25 mensen. Op korte termijn zal met elk van de medewerkers worden gesproken over een individuele vertrekregeling.

Voor vragen over de toekomstige ontwikkelingen in Amsterdam Nieuw-West is een speciaal telefoonnummer beschikbaar: 020 - 512 09 59. Een mail naar info@farwest.nl is ook mogelijk. Daarnaast is op de website van Far West www.farwest.nl meer informatie te vinden.


- Einde bericht -



Ingezonden persbericht