Project samenleving startpunt kinderen Leonardo -Jenaplanschool Huizen


Na het mooie circus openingsfeest werd voor de kinderen project thema "Samenleven" opgestart

HUIZEN, 20101021 -- In augustus startte de Leonardoschool met 3 klassen in Jenaplanschool De Werf in Huizen. Samen vormen ze nu de Brede school. Ieder school heeft een eigen aanpak en methodiek. Voor de Leonardoschool is de hoogbegaafdheid van alle leerlingen het uitgangspunt.

De beide teams, MR en de ouders zijn al sinds voor de start druk bezig met het onderwerp `hoe kunnen 2 scholen goed samenleven', met als doel een sterke Brede school. Na het mooie circus openingsfeest werd voor de kinderen project thema "Samenleven" opgestart.

Iedere afdeling en klas ging op hun eigen manier kijken naar wat samenleven eigenlijk is. Natuurlijk familie en school, maar ook de omgeving daar om heen. Het startpunt was een woordspin maken, met alle kernwoorden die ze hadden verzameld over het onderwerp.

Er kwam een fotograaf, Andor Driessen, op visite in de klassen. Hij legde uit hoe een fototoestel werkt en wat bijvoorbeeld perspectief is. De opdracht daarna was om met een fototoestel opnames te maken in specifieke situaties die met samenleven te maken hebben. De kinderen kozen bijvoorbeeld voor de brandweer, een kerk, de school, een supermarkt of het politiebureau. De gemaakte woordspin was daarvoor de handleiding.

Onder begeleiding van ouders verdeelden de kinderen zich daarna over het hele dorp. De kinderen waren erg fanatiek bezig. In de Albert Heijn in het oude dorp liep er bijvoorbeeld een groep rond die niet schroomde om zelfs liggend op de grond foto's te maken.

Foto: leonardogooienomstreken.nl/2010/10/21/project-samenleving-startpunt-kinderen-leonardo-en-jenaplan-school-in-huizen/

Op school moesten ze alle foto's bekijken en de 8 mooiste selecteren. Kiezen is echter erg lastig als je veel goede foto's hebt gemaakt. Gelukkig vond juf Ada van Leonardogroep 3/4 10 foto's ook goed.

Het project was daarmee nog niet klaar. Er kwam weer een gast op de Leonardoschool: Gerard Beentjes, de dorpsdichter van Laren. Hij heeft uitgelegd hoe je eigenlijk een gedicht maakt, in dit geval dus over "samenleven". Dit leverde hele mooie gedichten op, over bijvoorbeeld de politie:

De politie
Met een pistool loopt de dief weg.
Ik zie een politie-auto.
Volgens mij spuiten ze pepperspray.
Dan krijgt de dief de boeien.
De dief gaat naar de gevangenis.
De dief wordt verhoort.
Hij krijgt een celstraf.
Ik ben veilig bij de politie.

Leonardo groep 3/4

Het project is afgesloten met een presentatie door de gehele school.





Ingezonden persbericht