Dynamiek internationale handel in Vlaanderen veel groter dan gedacht

21/10/2010 18:31

FLANDERS INVESTMENT & TRADE - FIT

Vlaanderen is en blijft verantwoordelijk voor de grootste dynamiek inzake internationale handel in België, wat daarover ook mag worden gedacht of beweerd. Waals minister van Buitenlandse Handel Marcourt berichtte eergisteren in de pers dat de handelsbalans van België positief is dankzij Wallonië. Dat is een ongefundeerde uitspraak. De Nationale Bank van België (NBB) heeft immers geen zicht op de intergewestelijke handel. Verder stelde minister Marcourt dat Vlaanderen niet verantwoordelijk is voor ruwweg 82% van de Belgische export maar voor 77%, en dat Wallonië voor 20% van de Belgische export tekent en niet voor 15%. De minister baseerde zich voor die uitspraak op cijfers volgens "nationaal concept", zonder de wederuitvoer. Die cijfers houden geen rekening met de (transit)bewegingen met het buitenland die in België door niet-residenten worden gerealiseerd. De NBB gebruikt die technische cijfers nu alleen nog voor de lopende rekeningen, niet om een realistisch beeld van de internationale handel te schetsen.

Flanders Investment & Trade, het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (FIT) neemt kennis van de recente uitspraken van Waals minister van Economie, Werkgelegenheid en Buitenlandse Handel Jean-Claude Marcourt.

Over de handelsbalans van deze of gene regio zijn geen gefundeerde uitspraken mogelijk. De Nationale Bank van Belgi¨(NBB) maakt geen overzichten van de intergewestelijke handel. Goederen of diensten die via Vlaanderen (bijvoorbeeld via de Vlaamse havens) België binnenkomen en vervolgens hun weg vinden naar Wallonië (bijvoorbeeld grondstoffen voor de Waalse staalnijverheid) worden momenteel niet geregistreerd door de NBB. Er is enkel een project lopende bij de NBB waarbij beide gewesten op termijn zo een regionale handelsbalans zullen kunnen opmaken.

Wat de exportcijfers betreft die minister Marcourt aanhaalt: die zijn gebaseerd op cijfers volgens "nationaal concept". De NBB brengt de nationale én gewestelijke import- en exportstromen statistisch in kaart volgens 2 uiteenlopende benaderingswijzen: het "communautair concept" en het "nationaal concept". Handelsstatistieken naar "nationaal concept" zijn nodig om de cijfers van de buitenlandse handel correct te integreren in de betalingsbalans en zo goed mogelijk te laten aansluiten op de nationale rekeningen. Die cijfers nemen enkel de in- en uitvoerstromen op, waarbij residenten of ingezetenen zijn betrokken.

Exportcijfers volgens "communautair concept" (van "Community Concept", de in- en uitvoerstatistieken volgens de Eurostatmethodologie en -wetgeving) geven in een geglobaliseerde economie met wereldomvattende toeleveringsketens of "global supply chains", veel beter de economische realiteit weer. Goederen en diensten overschrijden immers internationaal meermaals landsgrenzen voor ze hun eigenlijke eindbestemming bereiken. Internationale handelsstatistieken, opgemaakt naar "communautair concept", tekenen de waarde van die goederen op telkens wanneer ze die landsgrenzen overschrijden. Behalve zuivere export- en importstromen (uit binnenlandse en buitenlandse productie), zijn in die cijfers dan ook heel wat doorvoer-, heruitvoer- en transitbewegingen begrepen. Ze brengen economische activiteit mee en creëren meerwaarde voor het land (of regio) waar die bewegingen plaatsvinden. Doorgaans krijgen die goederen immers toegevoegde waarde (en dus winstmarge) mee via verhandeling, verwerking, opslag, overslag, transport of via activiteiten onder de ruime noemer "value-added logistics and services".

Statistieken naar "communautair concept" hebben ook het onmiskenbare voordeel dat ze zich probleemloos laten vergelijken met het cijfermateriaal vrijgegeven door Eurostat en door internationale handelsorganisaties zoals WTO, UNCTAD, enz... Overal ter wereld worden deze export- en importcijfers volgens "communautair concept" trouwens gebruikt: ook de OESO, Eurostat, de NBB, het Agentschap Buitenlandse Handel en de Studiedienst van de Vlaamse Regering hanteren import- en exportcijfers volgens "communautair concept".

Als men die realistische export- en importcijfers volgens "communautair concept" bekijkt voor de eerste jaarhelft van 2010 (zie bijlagen), dan blijkt duidelijk dat Vlaanderen zowel qua import als qua export een zeer zwaar overwicht heeft. Vlaanderen tekent effectief voor maar liefst 82,6% van de export van België en Wallonië voor slechts 15,7%, zoals minister-president Kris Peeters eerder deze week steldde op missie in het Russische St-Petersburg. Voor het hele jaar 2009 tekende Vlaanderen voor 82,3 % van de export (zie eveneens bijlagen). Die cijfers weerspiegelen in grote mate de economische dynamiek van elke regio.

Over Flanders Investment & Trade:

Flanders Investment & Trade levert een fundamentele bijdrage tot het duurzaam internationaal ondernemen van de Vlaamse bedrijven van de opstart tot de consolidatie. Het doet dit via informatie, opleiding en begeleiding met als belangrijkste instrument een binnenlands en buitenlands netwerk. Dit Vlaamse agentschap wil zo een betekenisvolle bijdrage leveren tot de internationale ontwikkeling van de Vlaamse economie. www.flandersinvestmentandtrade.be

Flanders Investment & Trade wil daarnaast buitenlandse investeringen en handel aantrekken naar Vlaanderen. Het is hét aansprekingspunt voor buitenlandse bedrijven die zaken willen doen met bedrijven in Vlaanderen. Het levert informatie en ondersteuning op het vlak van subsidiemogelijkheden, incentives, ondersteuning voor R&D, site selection, legaal advies, en nog veel meer. www.flandersinvestmentandtrade.com

Voor meer informatie:

Bart Matheï

Algemeen secretaris en woordvoerder