Openbare bibliotheek Amsterdam


Bezuinigingen treffen de OBA hard

De afgelopen weken heeft de bibliotheek veel aankondigingen van subsidiënten ontvangen van bezuinigingen voor de komende jaren.

De nu aangekondigde bezuinigingen gaan vooral over 2012, maar deze komen bovenop de al bestaande bezuinigingen van 2011. Voor komend jaar is namelijk al een generieke korting aangekondigd van 2,34% terwijl bijv. de huurprijzen stijgen met 2%. In totaal zorgt dit voor een tekort van 4,34% op de begroting 2011, dat gelijk staat aan een tekort van EUR 1.312.650,- .

Naast bovenstaande bezuinigingen worden ook de volgende zaken stopgezet:


- De provincie Noord-Holland heeft de bijdrage van EUR 97.815,- voor de collectievorming van de Centrale Bibliotheek met ingang van 2011 geschrapt.

- De Cultuurkaart voor leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt stopgezet. Met deze kaart betalen scholen nu bijvoorbeeld de bezoeken in het Theater.

- De `Opstapper', die nu veel oudere en minder valide bezoekers bij de Centrale Bibliotheek brengt, gaat verdwijnen. Hierdoor zullen deze bezoekers de bibliotheek tijdens het bouwproces niet meer kunnen bereiken.

Natuurlijk legt de OBA zich bij deze aangekondigde bezuinigingen niet zomaar neer. In de komende periode zullen dan ook veel acties worden ondernomen om waar mogelijk de genoemde bedragen te verlagen. Intussen zullen wij ons voor de komende periode moeten beraden op hoe de OBA de bezuinigingen het beste op kan vangen.

Ons uitgangspunt blijft dat wij ons uiterste best doen om de huidige dienstverlening aan OBA gebruikers te handhaven. Dit betekent dat wij zoeken naar de mogelijkheden die er zijn om het ontstane tekort op te vangen. Daarbij kan gedacht worden aan het verwerven van alternatieve bronnen van inkomsten, maar ook aan het onderzoeken van de interne mogelijkheden voor het verbeteren van de efficiëntie. Daarnaast zal in de samenwerking met andere organisaties, in eerste instantie met de natuurlijke partners binnen het onderwijs en het culturele veld, gekeken worden naar nieuwe kansen om onze dienstverlening aan te kunnen bieden.

Hiermee zullen wij echter niet in staat zijn om alle voorgenomen bezuinigingen op te vangen.

Daarom bereiden wij ook maatregelen voor die leiden tot:


- verhoging van de eigen inkomsten door tarieven te gaan berekenen voor diensten die tot nu gratis waren of bestaande tarieven te verhogen
- Een ander huisvestingsbeleid en andere bibliotheekconcepten waarbij een aantal van de huidige vestigingen zal worden vervangen dan wel worden ondergebracht bij andere instellingen

- Vermindering van de totale personeelskosten (eigen formatie en uitbesteed werk)

- Verlaging van de mediabudgetten waarbij het huidige aanbod aan informatie op peil blijft maar langs andere - veelal digitale - bronnen zal worden aangeboden.

Uitgangspunten van de OBA die hierbij onverminderd overeind blijven zijn:

- gratis lidmaatschap tot 18 jaar

- ruim aanbod van de openingstijden

De ambitie van de OBA om een kwalitatief hoogwaardige en maatschappelijke dienstverlening te bieden blijft ook in de nieuwe situatie onverminderd overeind.

Wij hopen en rekenen op uw steun in deze lastige periode!