Ingezonden persbericht


Persbericht Toneelgroep Maastricht
24-9 2010

Nederlandse première Petr Zelenka bij Toneelgroep Maastricht

Op zaterdag 23 oktober gaat bij Toneelgroep Maastricht Gevallen van alledaagse waanzin van de Tsjechische schrijver Petr Zelenka in première, een regie van Domien Van Der Meiren. Het is de eerste keer dat dit stuk in Nederland wordt opgevoerd en speciaal voor Toneelgroep Maastricht maakte Jibbe Willems de Nederlandse vertaling. De voorstelling is van woensdag 21 oktober tot en met zondag 21 november 2010 te zien in het Derlon Theater, thuisbasis van Toneelgroep Maastricht.

Gevallen van alledaagse waanzin is een surrealistische komedie over gewone mensen die, op zoek naar liefde, soms ongewone dingen doen. Het stuk kan worden gezien als een parodie op een wereld die in rap tempo verandert, bevolkt door mensen die hun grip volledig kwijt zijn, vervreemd van zichzelf en van elkaar.

Peter, een 35-jarige vrijgezel, probeert wanhopig zijn ex-vriendin terug te winnen die hem verliet omdat hij abnormaal zou zijn. Hij wordt daarbij geholpen door zijn beste vriend Mug, expert in het gedumpt worden en zelf inmiddels van vrouwen overgestapt op huishoudelijke apparaten. Terwijl Peter grip probeert te krijgen op zijn leven, maken we kennis met de obsessieve types die hem omringen. Net als hij zijn ze op zoek naar advies, liefde of alleen maar naar iemand die hen begrijpt.

Domien Van Der Meiren is als gastregisseur verbonden aan Toneelgroep Maastricht en maakte vorig seizoen Geloof Liefde Hoop van Von Horváth. Met Gevallen van alledaagse waanzin kiest Van Der Meiren voor een recent toneelstuk, al gaat het hem niet zozeer om de actualiteit. Zijn aandacht gaat naar wat daar direct uit voorvloeit: mentaliteit.

Petr Zelenka is een Tsjechisch toneel- en scenarioschrijver, wiens werk een weerspiegeling is van de snel veranderende postcommunistische wereld. Hij schreef Gevallen van alledaagse waanzin (Engelse titel: Tales of Common Insanity) in 2001 en bewerkte deze toneeltekst tot scenario voor de film Wrong side up, waarmee hij op diverse festivals in de prijzen viel. Zelenka's talent is in 1997 al in Nederland opgemerkt toen hij op het Rotterdams Filmfestival een Tiger Award ontving voor zijn film Knoflíkári (Buttoners).

Jibbe Willems studeerde in 2003 af als theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht. De laatste jaren manifesteert hij zich steeds meer als toneelschrijver met bv. Apocalypso (2006, Syndicaat) Mac (2009, Toneelschuur Haarlem), Texel Texas (2010, Huis van Bourgondië). In opdracht van Toneelgroep Maastricht vertaalde hij Zelenka's tekst.

t
tekst Petr Zelenka
regie Domien Van Der Meiren
vertaling Jibbe Willems
spel: Mieneke Bakker, Lore Dijkman, Isaäk Hofland, Bram Van Der Kelen, Aline Nuyens, Ruud van der Pluijm, Judith Pol, Hans Trentelman, Bram De Win muziek Ruud van der Pluijm
decor- en kostuumontwerp Theo Tienhooven
lichtontwerp Jelle Moerman

Speelperiode:
Wo. 20 t/m za. 23 oktober (20, 21, 22 oktober try-out, za. 23 oktober première) wo. 27 oktober t/m zo. 21 november (geen voorstelling op ma. en di.) Aanvang 20.30 uur. Behalve zo. 31 oktober en zo. 7, 14 en 21 november: matinee om 14.30 uur. Derlon Theater, Plein 1992 nr. 15, Maastricht
Entreekaarten: 043- 3503050 /kassa@toneelgroepmaastricht.nl / www.toneelgroepmaastricht.nl




Ingezonden persbericht