Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 21 oktober 2010

Noordelijke ontsluiting Beverkoog: nu of nooit

Financiering laatste horde die genomen moet worden

De komst van de noordelijke ontsluiting van bedrijventerrein Beverkoog is een kwestie van nu of nooit. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat er geen verkeerskundige- en technische belemmeringen zijn om de huidige kwetsbare verkeersinfrastructuur (zowel voor regulier verkeer als voor hulpdiensten) aan te passen. Ook is er bestuurlijk draagvlak bij de provincie Noord-Holland en de gemeente Heerhugowaard. Wat rest is het rond krijgen van de financiering, zodat de ontsluiting kan zorgen voor een succesvolle revitalisering van het bedrijventerrein Beverkoog.

De kosten zijn globaal geraamd op 12 miljoen euro, waarvan de gemeente Alkmaar bereid is maximaal 4,6 miljoen euro voor haar rekening te nemen. De gemeente roept zowel ondernemers als de provincie Noord-Holland op om op korte termijn tot een financiële bijdrage te komen om de financiering rond te krijgen.

Bijdrage provincie Noord-Holland

Het college verzocht onlangs de provincie Noord-Holland in een brief om een bijdrage aan het project. Het aanleggen van de ontsluiting past binnen het beleid van de provincie. In de structuurvisie wordt immers ingezet op het zo min mogelijk aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen en het verduurzamen en verdichten van bestaande bedrijventerreinen. Tevens blijkt uit onderzoek van de bedrijvenvereniging dat er ongeveer 120.000 vrachtwagenbewegingen vanuit het noorden plaatsvinden en dat deze nu nog vele kilometers omrijden.

Economisch belang ondernemers

De noordelijke ontsluiting van de Beverkoog is een wens die al lange tijd leeft. Het plan wordt ondersteund door bedrijventerrein Beverkoog, de Federatie Bedrijven Alkmaar (FBA) en Ondernemend Alkmaar. Een ontsluiting van de Beverkoog aan de noordzijde heeft voordelen voor de verkeersafwikkeling, maar is vooral belangrijk vanuit economisch perspectief. Er ontstaat een tweede ontsluiting van het bedrijventerrein en dat biedt nieuwe investeringsmogelijkheden voor ondernemers.

Veel extra arbeidsplaatsen

Een goede ontsluiting is voor de ondernemers essentieel. Het is de stap om te komen tot een kwaliteitsverbetering welke nodig is. Door een noordelijke ontsluiting verwacht adviesbureau BRO dat de Beverkoog duurzame en ruimte intensieve investeringen mogelijk worden. Dit levert naar verwachting 750 tot 1000 extra arbeidsplaatsen op. BRO heeft hiervoor een revitaliseringsplan gemaakt waarin de noordelijke ontsluiting onontbeerlijk wordt genoemd. Daarnaast ontstaat door de noordelijke ontsluiting een volwaardige calamiteitenroute. Met twee ontsluitingen hoeven de hulpdiensten niet meer om te rijden.

Financiering

Het verkennend onderzoek dat eerder dit jaar werd uitgevoerd, voldoet aan de randvoorwaarden van Heerhugowaard en de provincie Noord-Holland. Uit het onderzoek bleek al dat de noordelijke ontsluiting verkeerskundig (afhandeling van het verkeer) en verkeerstechnisch (fysieke inpassing) haalbaar is. Of het project ook financieel haalbaar is, moet de komende weken blijken. Het zoeken naar cofinanciering met ondernemers en de provincie Noord-Holland is onderdeel van de besluitvorming in de komende maand. Zonder hun bijdrage is het plan financieel niet haalbaar.

Wethouder Nagengast (Duurzaamheid en Bereikbaarheid): "Een betere ontsluiting van het industrieterrein geeft een nieuwe impuls aan het ondernemersklimaat in de regio Alkmaar. Nu het vooral een financiële afweging is geworden, is het belangrijk dat de verschillende partijen bereid zijn om de schouders eronder te zetten. Het zal niet makkelijk worden in een tijd waarin er bespaard moet worden, maar de bereidheid bij de ondernemers en de gemeente Alkmaar is groot."