Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 21 oktober 2010

125 reacties op provinciale plannen voor nieuwe wegencategorisering 80 km per uur op N 763 en deel N 334 blijft gehandhaafd

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben in totaal 125 reacties binnengekregen op de plannen voor de wijziging van de functie en inrichting van provinciale wegen. Op basis van de binnengekomen reacties passen GS de voorstellen voor de herziening van de wegencategorisering op twee punten aan. Hierbij gaat het om de N 763 tussen Kampen en de grens met Gelderland en de N 334 tussen Beukers en Blauwe Hand. Dit blijven gebiedsontsluitingswegen (80 km/uur). De reden voor het provinciebestuur om hier niet voor erftoegangswegen (60 km/uur) te kiezen, is omdat de nadruk in dit gebied meer ligt op doorstroming in plaats van landschappelijke waarden en woonklimaat. Naar verwachting nemen Provinciale Staten op 1 december 2010 een definitief besluit over de herziening van de wegencategorisering.

De Omgevingsvisie vormt de basis voor de nieuwe indeling van provinciale wegen naar stroomwegen (100 km/uur), gebiedsontsluitingswegen (80 km/uur) en erftoegangswegen (60 km/uur). Doel van het provinciebestuur is om een goede en gedifferentieerd aanbod van provinciale wegen in Overijssel te hebben. Bij het toekennen van de functie en vorm aan een weg kijken Gedeputeerde Staten daarom niet alleen naar de economische functie van een weg, waarbij doorstroming centraal staat, maar ook naar de betekenis van het gebied voor leefbaarheid, toerisme en natuur. De komende twintig jaar wil de provincie Overijssel stapsgewijs naar een duurzaam veilig wegennet toewerken.

Uitvoeringsprogramma
In het nieuwe wegencategoriseringsplan zijn de hoofdlijnen voor de functies en inrichting van de provinciale wegen vastgelegd. De verdere uitwerking van de plannen rond de inrichting van provinciale wegen vindt plaats in het uitvoeringsprogramma 2012 - 2020. Hierin beschrijft de provincie of een aanpassing van de inrichting van de wegen noodzakelijk is, op welke manier en wanneer dat gaat gebeuren en hoeveel dat gaat kosten.

Kijk voor meer informatie over het voorstel van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten over de herziening van de wegencategorisering en de reactienota op www.overijssel.nl/wegencategorisering.