Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 24 Thema Bouw & Infrastructuur vrijdag 22 oktober 2010


* Bouwen in tijden van crisis
De grondexploitatie hapert, de bodem van de kas van het grondbedrijf komt in zicht. Hoe kunnen gemeenten in tijden van crisis toch de bouw stimuleren en marktpartijen interesseren? En dus investeren in kwaliteit en vitaliteit van de wijken en infrastructuur? In dit themanummer 'Bouw & infrastructuur' enkele creatieve en onorthodoxe oplossingen. Ø Alom staan kantoren leeg en dat wordt er niet beter op. Waarom die gebouwen niet omtoveren tot woningen? Ø Gemeenten moeten hun verlies nemen, de grondprijs verlagen en marktconform gaan denken om de woningmarkt vlot te trekken. Ø Heb het lef anders aan te besteden. Deventer en de markt vonden elkaar in originele en kwalitatief goede oplossingen.


* De lokale wortels van het kabinet
VNG Magazine inventariseerde hoeveel nieuwe ministers een lokaal-bestuurlijke achtergrond hebben. De teller bleef steken op zes van de twaalf. Topscorer is Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie. Frappant: Piet Hein Donner, de nieuwe minister van BZK, heeft geen enkele ervaring in het lokaal bestuur.


* Herindelen of samenwerken, de ideale schaal bestaat niet De bestuurlijke organisatie is een van de agendapunten van de komende Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) van de VNG. Waar moet het heen met het lokaal bestuur? VNG Magazine sprak erover met burgemeester Ger van de Velde-de Wilde (Goedereede) en met voormalig waarnemend burgemeester en ex-Tweede Kamerlid Dick de Cloe (PvdA).


* Moet het mes in de ontwikkelingssamenwerking? Ontwikkelingssamenwerking is zo langzamerhand in de meeste gemeenten onderdeel van het beleid. En dus ook kandidaat voor bezuinigingen? Een rondgang langs enkele gemeenten.


* 'Alleen bezuinigen met beleidsvrijheid'
'De gigantische bezuinigingen die het kabinet voorstelt bij zorg, jeugd en werk zijn niet te realiseren als gemeenten niet zelf mogen bepalen hoe ze daar invulling aan geven', aldus voorzitter Ralph Pans van de directieraad van de VNG.


* Orde en veiligheid vaak in portefeuille van lokalo's

Veel burgers beschouwen openbare orde en veiligheid als belangrijk thema voor hun gemeente. Wethouders van lokale partijen hebben dit beleidsterrein relatief vaak in portefeuille, zo blijkt uit onderzoek naar de portefeuilleverdeling, uitgevoerd door BMC in opdracht van de VNG.


* Raadsleden verliezen invloed na herindeling
Raadsleden in heringedeelde Deense gemeenten hebben het gevoel minder invloed te hebben op het bestuur van hun gemeente. De invloed van de raad is geconcentreerd bij enkele vooraanstaande raadsleden, zoals fractievoorzitters en commissievoorzitters.


* Olympisch vuur brandt bij gemeenten
Het bestuur van de VNG heeft het Position Paper over het Olympisch Plan 2028 dat de vereniging samen met de provinciekoepel IPO heeft opgesteld, goedgekeurd. Daarmee hebben de gemeenten zich nog sterker gecommitteerd aan de doelstelling van Nederland in 2016 een 'sportland' te maken.


* VNG Nieuws
Samen trap op, samen trap af
In de ALV van 8 juni 2010 werd het contributievoorstel voor 2011 door de leden afgewezen. Een novum in de geschiedenis van de VNG. Wat ging er mis? En hoe gaat het verder? Verder o.a. in VNG Nieuws:

* VNG-breed debat (6)

* Directieraad on tour

* Van groeistuip tot krimpkramp

* Millennium Gemeenten

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Een vast team bloggers doet dagelijks de aftrap voor discussies en reacties.


* Roelof Bleker, kersverse dijkgraaf Rivierenland: tijd rijp voor bestuursakkoord Unie van Waterschappen met Rijk.
* Maarten Allers, directeur COELO: bedreigt herindeling de democratie?
* Column politicoloog André Krouwel: de lokale politieke speelruimte wordt steeds meer ingeperkt.

Dit alles en nog veel meer op www.vngmagazine.nl. Neem ook stelling!