Socialistische Partij

'Opstelten moet achter ontsnapte agentenmishandelaar aan'

14-10-2010 * SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering over de ontsnapping van een man die is veroordeeld voor poging tot doodslag op vier agenten. Ivo Opstelten, de nieuwe minister van Veiligheid, krijgt van de SP als eerste opdracht te onderzoeken waarom de man, die was veroordeeld tot 21 maanden cel, met verlof werd gestuurd en nooit meer is teruggekeerd.

De veroordeelde was in afwachting van zijn hoger beroep, dat vorige week zou dienen, ondergebracht in een zeer beperkt beveiligde inrichting in Arnhem. Van Raak: 'Dit is onbestaanbaar, ik wil weten waarom deze man op vrije voeten is gesteld. Jarenlang hebben ministers geroepen dat we asociaal gedrag tegen agenten streng moeten straffen en dat daders hier niet mee mogen wegkomen. Dit voorbeeld laat zien dat daar in de praktijk weinig van terecht komt. Het lijkt erop dat justitie niet beseft wat dit soort geweld met politiemensen doet.'

Van Raak wil van Opstelten weten hoe we de verdachte weer in de kraag kunnen vatten. Ook vraagt hij de minister in de toekomst te voorkomen dat daders van dergelijk geweld tegen agenten met verlof worden gestuurd. De SP krijgt meer meldingen van agenten die slachtoffer zijn geworden van ernstig geweld, waarbij de dader licht of helemaal niet wordt gestraft, terwijl agenten met fysieke en psychische schade blijven zitten. Van Raak roept agenten op dergelijke zaken te melden, op politie@sp.nl De meldingen worden vertrouwelijk behandeld.