Ingezonden persbericht


Derde senioren wil opnieuw rijexamen vanwege veiligheid

ZEIST - Eenderde van de senioren doet graag opnieuw rijexamen omdat dat hen scherp houdt. Meer dan de helft vindt het onzin om nogmaals examen te doen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.275 leden van seniorencommunity Goedenwel van zorgverzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Bijna 80% is vastbesloten tot aan het overlijden te blijven rijden. "Uiteraard speelt de leeftijd in het verkeer wel een rol", vindt Adriaan Heino, verkeerspsycholoog van Achmea.

Ongevallen

"Doordat de reactiesnelheid en aandachtsfuncties afnemen met de leeftijd zijn ouderen vooral in hectische en chaotische verkeerssituaties in het nadeel. Dat betekent alleen niet dat ze over het geheel genomen relatief veel ongevallen veroorzaken. Veel ouderen beseffen dat hun vaardigheden zijn afgenomen en passen hun rijstijl daar op aan. Bijvoorbeeld door lastige situaties te vermijden."

Senioren hoeven in Nederland alleen voor verlenging van het rijbewijs een medische verklaring te overleggen. De verplichting tot het afleggen van een nieuw theoretisch of praktisch examen afleggen is (nog) niet geregeld in de wet.